Nikkelikaivos Talvivaara taipui sci-fi-näytelmäksi

Talvivaara - kainuulainen sci-fi -näytelmässä seurataan koko maata puhuttaneen kaivoksen vaiheita alun hurmoksesta nykytilanteeseen.

kulttuuri
Mies tähyilee kaivosalueelle Talvivaara-näytelmässä
S.M. Khalid Imran

Kajaanissa torstaina (3.4.) ensi-iltansa saavaa teosta on työstetty muun muassa haastattelemalla Talvivaaran työntekijöitä ja kainuulaisia. Talvivaara on melkoisen sekava vyyhti, miettii näytelmän ohjaaja-käsikirjoittaja Veikko Leinonen.

- Tämä on hyvin kainuulainen tarina: tulee mies, ostaa eurolla kaivosoikeudet ja hakee Lontoosta muutaman miljoonan pätäkkää. Perustaa kaivoksen, tulee 500 työpaikkaa. Onhan se hurja tarina. Yksi haastateltavamme sanoi, että tarina, johon tekisi mieli uskoa.

Kainuulaisesta nikkelikaivoksesta kertova näytelmä ei työryhmän mukaan etsi syyllisiä eikä pyri mollaamaan ketään. Teoksessa tallotaan totuuden varpaille, mutta katsoja saa tehdä kaikesta omat tulkintansa.Näkökulmat ja aiheet nousivat lopulta haastatteluista.

- Ei tarvitse itse keksiä maailmaa, vaan se avautuu sinulle, Leinonen oivaltaa.

Onhan se hurja tarina. Yksi haastateltavamme sanoi, että tarina, johon tekisi mieli uskoa.

Veikko Leinonen

Kaivos avasi ovensa teatteriväelle

Näytelmässä pohditaan kaivoksen kautta myös kaikkia niitä valintoja, joita ihmiskunta tekee nyt ja tulevaisuudessa. Tekijäkaarti yllättyi, siitä miten kaivosyhtiö suhtautui esityksen työstämiseen.

- He ottivat meidät avoimesti vastaan, eivätkä hoitaneet vierailuja mitenkään rutiininomaisesti. Heille oli tärkeää kertoa omasta olemisestaan ja tekemisestään. Saimme lainaan Talvivaaran suojakypärät ja nikkelinäytteitä.

Sotkamolaisnäyttelijä Elsa Lankisen omat mielikuvat Talvivaarasta muuttuivat näytelmää kypsyteltäessä.

- Olen saanut inhimmillistä näkökulmaa monelta kantilta. Valtava määrä tunteita kytee pinnan alla. Lisäksi massiiviset faktat sekoittuvat ihmisten pelkoihin ja huoleen sekä luonnosta että työpaikoista.