1. yle.fi
  2. Uutiset

Saksalainen taidekauppias pyörtää päätöksensä – palauttaa taideaarteet juutalaisille

Saksalaiselta taidekauppiaalta kaksi vuotta sitten takavarikoitujen taideaarteiden joukossa on muun muassa Picasson, Matissen ja Chagallin maalauksia. Kauppiaalta takavarikoitiin kaikkiaan 1 600 teosta.

Ulkomaat

Saksalainen taidekauppias Cornelius Gurlitt on pyörtänyt päätöksensä ja päättänyt palauttaa taidekokoelmansa taulut laillisille omistajilleen tai näiden jälkeläisille. Saksan poliisi takavarikoi Gurliittin Münchenin asunnosta kaksi vuotta sitten yli 1 400 ja Salzburgin kodista 200 taideteosta. Joukossa on maalauksia, luonnoksia ja veistoksia.

Monien teosten epäillään olevan peräisin juutalaisilta, joiden omaisuutta natsit ryöstivät. Gurlittin taidekauppiasisä oli saanut teokset haltuunsa 1930- ja 1940-luvuilla.

– Jos on perusteltu epäilys, että teokset on ryöstetty, olkaa hyvät ja palauttakaa ne juutalaisille omistajilleen, Cornelius Gurlitt kerrotaan sanoneen asianajajilleen.

Ensimmäinen taulu, jonka Gurlitt palauttaa, on Henri Matissen maalaama Istuva nainen. Se kuului juutalaiselle taidekeräilijä Paul Rosenbergille Pariisissa, kunnes natsit varastivat sen häneltä.

Tieto takavarikosta julkaistiin marraskuussa 2013, ja se löi taidemaailman ällikältä. Teosten joukossa on kaksi aiemmin tuntematonta mestariteosta. Toinen on Marc Chagallin 1920-luvulla maalaama taulu ja toinen Otto Dixin vuonna 1919 maalaama omakuva.

Lähteet: AFP, AP, Reuters, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi