JSN antoi Radio Aallolle langettavan päätöksen piilomainonnasta

JSN antoi keskiviikkoisessa kokouksessaan kuusi langettavaa ja kolme vapauttavaa päätöstä. Yle Uutiset sai sekä yhden vapauttavan että langettavan päätöksen.

kulttuuri

Julkisen sanan neuvosto JSN on antanut langettavan päätöksen Radio Aallolle piilomainonnasta. Päätös tuli tapauksesta, jossa radiokanava oli muuttanut päiväksi nimensä Radio Terraksi laulaja Jenni Vartiaisen uuden levyn Terran mukaan ja esitteli kanavalla tämän tuotantoa laajalti.

Asiasta kanneltiin Julkisen sanan neuvostoon viime vuoden lokakuussa. Kantelijan mukaan radiokanava ei erottanut toimituksellista ja ilmoituksellista aineistoa kyseisen päivän aikana, jolloin kanava kulki nimellä Radio Terra.

Radio Aallon mukaan kyseessä oli uuden tuotteen lanseeraaminen ja yhteistyö levy-yhtiön kanssa. Radiokanava sanoo vastauksessaan, että Vartiainen oli kanavan yhtenä juontajana ja päivän aikana kuultiin laulajan uuden levyn kappaleita, joista myös keskusteltiin ohjelmassa. Radiokanavan mukaan Radio Terra oli viihteellistä toimituksellista sisältöä.

JSN katsoo päätöksessään, että yksittäinen tuote sai tällä tavalla poikkeuksellisen paljon mainosta ja kanavan olisi pitänyt ilmoittaa kuulijoilleen, että ohjelma perustui kaupalliseen yhteistyöhön. Julkisen sanan neuvosto katsoi päätöksessään, että Radio Aalto on toimillaan rikkonut hyvää journalistista tapaa ja antoi kanavalle huomautuksen. Langettava päätös tehtiin äänin 13 – 1.

JSN:llä useita päätöksiä

Julkisen sanan neuvosto teki eilen keskiviikkona kuusi langettavaa ja kolme vapauttavaa päätöstä. Yle Uutiset sai vapauttavan päätöksen Malediiveja koskevasta uutisesta, jossa maan kerrottiin tyhjentävän saariaan ilmastonmuutoksen vuoksi.

Kantelun mukaan Ylen verkkosivuilla ja tv-uutislähetyksessä julkaistu uutinen perustui ainoastaan Malediivien entisen presidentin haastattelun, jota ei voinut pitää luotettavana. Kantelun mukaan uutisointi saarten tyhjentämisestä oli virheellinen, eikä tietoja ollut tarkistettu.

Yleisradion mukaan oikaisuvaatimuksessa ei osoitettu virhettä, jonka perusteella oikaisu olisi ollut perusteltu. Ylen mukaan kantelijan esittämät internetlähteet eivät osoita uutisessa käytettyjen lähteiden kertomaa valheelliseksi.

JSN:n mukaan Yleisradio kertoi avoimesti jutussa käytetyt lähteet, eikä se rikkonut hyvää journalistista tapaa.

Yle Uutiset sai myös yhden langettavan päätöksen.