Kestran lähtö Fennovoimalle suuri yllätys

Kestra viestitti Fennvoimalle irrottautumissuunitelmista noin viikko sitten, mutta Fennovoiman hallituksen puheenjohtaja Pekka Ottavainen tuli yllätytyksi, kun yhtiö julkisti Fennovoimasta lähdön pörssitiedotteella.

talous

Keskon tytäryhtiön ilmoitus vetäytyä Fennovoiman ydinvoimahankkeesta tuli suurena yllätyksenä Fennovoimalle. Fennovoiman hallituksen puheenjohtaja Pekka Ottavainen sanoo Kestran sitoutuneen hankkeeseen samalla tavalla kuin muutkin suomalaisyhtiöt.

Kestra kiinteistöpalvelut on kirjattu helmikuun lopussa julkistettuun listaan, jossa Fennovoima kertoi yhtiön suomalaisen pääomistuksen varmistuneen. Tuolloin suomalaisyhtiöiden osuudeksi ilmoitettiin 50,2 prosenttia. Kestran lähtö pudottaa osuuden alle 50 prosenttiin.

- Ketään ei ole pistetty listalle löyhin perustein, Ottavainen sanoi Yle Uutisille torstai-iltana.

Ottavaisen mukaan johtopäätösten aika on kuitenkin vasta sen jälkeen, kun Fennovoiman edustajat pääsevät kunnolla keskustelemaan Kestran edustajien kanssa. Hän ei suostu arvioimaan, onko mahdollista, että myös muut mukaan lupautuneet yhtiöt irrottautuvat hankkeesta.

- Kestrasta kerrottiin irrottautumissuunnitelmista noin viikko sitten, mutta meille oli täysi yllätys, että yhtiö ilmoitti vetäytymisestä pörssitiedotteella, Ottavainen sanoi.

Kestra kuuluu Kesko-konserniin. Keskon torstaisessa pörssitiedotteessa Kestran kiinteistöpalvelujen sanotaan ilmoittaneen ehdollisesti Voimaosakeyhtiö SF:lle, että se voisi osallistua ydinvoimahankkeen jatkorahoitukseen. Fennovoiman suomalaisomistus on keskitetty Voimaosakeyhtiö SF:ään. Kestran osuus oli 4,5 prosenttia.

Lähtöilmoitus tuli pahaan saumaan

Ottavainen myöntää, että yhden osakkaan vetäytyminen osuu todella pahaan saumaan. Fennovoimaan on pyritty saamaan lisää suomalaisomistusta.

- Tämä on harmittava uutinen, koska neuvottellut mahdollisten uusien omistajien kanssa ovat kesken eikä viimeaikaiset tapahtumat ole olleet meille suosiollisia, Ottavainen sanoi.

Neuvottelut uusien omistajien kanssa on määrä saada päätökseen kesäkuun loppuun mennessä. Noin 34 prosenttia omistuksesta siirtyi aiempien sopimusten mukaan venäläiselle Rosatomille torstaina. Toiveissa on saada suomalaisomistus mahdollisimman lähelle 66 prosenttia.