Yli 60 vuotta sitten varastettu Renoir palaa takaisin

Vuonna 1951 varastettu maalaus oli kadoksissa vuosikymmeniä. Yhdysvaltalaisnainen osti sen kirpputorilta vuonna 2009 ymmärtämättä sitä aidoksi Renoiriksi.

Ulkomaat

Yli 60 vuotta sitten varastettu pikkuruinen Renoir-maalaus on palannut kotiinsa Baltimoren taidemuseoon Yhdysvalloissa. Pierre-Auguste Renoirin öljymaalaus _Paysage Bords de Seine (Seinen rannoilla) _varastettiin museosta vuonna 1951.

Maalaus oli kadoksissa vuosikymmeniä. Vuonna 2009 yhdysvaltalaisnainen osti taulun kirpputorilta Länsi-Virginiassa sen kauniiden kehysten vuoksi. Hän maksoi taulusta seitsemän dollaria eli reilut viisi euroa.

Taulu paljastui aidoksi vasta kolme vuotta myöhemmin, kun naisen äiti kehotti tytärtään viemään maalauksen arvioitavaksi. Huutokauppakamari vahvisti työn aidoksi Renoiriksi ja arvioi sen noin 75 000 - 100 000 dollarin arvoiseksi. Tammikuussa oikeus määräsi taulun palautettavaksi museolle.

Baltimoren taidemuseossa avautuu sunnuntaina uusi näyttely The Renoir Returns (Renoir palaa takaisin).

– Olemme odottaneet tätä hetkeä innolla. Se on tapahtuma, jota on syytä juhlia, museon johtaja Doreen Bolger sanoo.

Renoir maalasi taulun vuonna 1879. Se on 14 x 23 senttimetrin kokoinen. Museon kuraattorin mukaan se on hyvä esimerkki Renoirin impressionistisesta tyylistä ja tekniikasta. Renoir käytti kirkkaita värejä ja ilmeikkäitä pensselinvetoja 1800-luvun loppupuolella.

Lähteet: AP, Yle Uutiset