Hallituspuolueet valmistautuvat korjailemaan lapsilisien leikkauspäätöstä

Sosiaalidemokraateille ja vihreille ei kelpaa hallituksen ratkaisu, jossa kaikilta perheiltä lisiä leikataan saman verran. Puolueissa selvitetään, pitäisikö leikkaus korvata osalle perheistä jollain tavalla.

politiikka

Hallituksen päätös viedä lapsilisistä 110 miljoonaa euroa on ollut kehysriihestä lähtien ankaran arvostelun kohteena. Perussuomalaisten Timo Soini lupasi, että yrittää muuttaa lapsilisäpäätöksen, jos pääsee hallitusneuvotteluihin.

Ratkaisu repii myös istuvaa hallitusta.

Sosiaalidemokraatit ja vihreät haluavat avata päätöksen, joka on vasta kaksi päivää vanha. Ne eivät ole tyytyväisiä siihen, että leikkaus veisi kaikista lapsilisistä yhtä paljon.

Laskelmat ovat tarkentuneet, ja 110 miljoonan euron leikkaussumma nappaisi lapsilisistä noin 8,2 prosenttia, kerrotaan sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Leikkaus ei koske yksinhuoltajakorotusta, joka on 50 euroa lasta kohden, mutta hallitus leikkaisi myös yksinhuoltajaperheiltä.

Puolet hallituksesta pitää ongelmana nimenomaan sitä, että leikkaus vie saman verran kaikilta tuloihin katsomatta.

– Nyt varmasti hallitus katsoo sitten, onko jotain lisäpäätöksiä syytä tehdä – jos tämä aiheuttaa jotain ongelmia tällä mallilla, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman sanoo.

– Pitää pohtia vielä, olisiko leikkaus toteutettavissa progressiivisen verotuksen kautta. Eduskunnan täytyy budjetin säätämisen yhteydessä pohtia, voidaanko lapsilisäleikkausta kompensoida jotenkin kohdistamalla määrärahoja lapsiperheiden pärjäämiseen ja hyvinvointiin, vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto sanoo.

Puolueet teettävät laskelmia ja selvityksiä vaihtoehtoisista malleista jo täyttä päätä, sillä eduskuntaryhmät ovat vaatineet jotain tehtäväksi.

– Kyllä tämäntyyppistä painetta on hyvinkin paljon omasta eduskuntaryhmästä. Ja meillä (eilen torstaina) päätettiin eduskuntaryhmässä, että täytyy selvittää vielä hyvin tarkkaan ne kerrannaisvaikutukset, mitä eri leikkauksista tulee lapsiperheisiin – ja onko tarve sen jälkeen tehdä jotain toimenpiteitä.

Itse leikkauspäätöstä puolueet eivät siis vaadi peruttavaksi. Mutta puolueet miettivät, voidaanko päätöstä muuttaa – tai leikatut rahat korvata osalle perheistä jollain tavalla.