Äänestä: Pitäisikö kirkko ja valtio erottaa toisistaan?

Kuuluko Suvivirsi kevätjuhliin? Saako työpaikalla käyttää uskonmerkkejä, kuten pään peittävää huivia tai suurta ristiä? Pitääkö intissä vannoa Jumalan nimeen?

Osallistu
Alokkaat vannomassa sotilasvalaa Kauhavan kirkossa helmikuussa 2014.
Kauhavan lentosotakoulun alokkaat vannomassa sotilasvalaa Kauhavan kirkossa helmikuussa 2014.Pasi Takkunen / Yle

Suvivirren asema peruskouluissa on puhuttanut suomalaisia koko viikon sen jälkeen, kun apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen linjasi koulujen uskonnolliset tilaisuudet ongelmallisiksi uskonnonvapauden kannalta.

Mitä mieltä sinä olet, kuuluuko Suvivirsi kouluun? Suurin osa suomalaisista haluaa säilyttää Suvivirren koulujen päättäjäisissä. Pitäisikö se silti poistaa, koska se vähemmistöä loukkaa?

Missä menee kulttuuriperinteen ja uskonnon raja?

Miten uskonto saa näkyä koulussa ja työpaikalla? Esimerkiksi Ranskassa peittävän huivn käyttö on kokonaan kielletty julkisilla paikoilla. Aiemmin tällä viikolla käräjäoikeus katsoi, että huivin käytön vuoksi työntekijän erottaneet esimiehet ovat syyllistyneet työsyrjintärikokseen.

Oliko tuomio oikea? Saako työpaikalla käyttää esimerkiksi pään peittävää huivia tai suurta ristikaulakorua?

Valtio ja kirkko ovat Suomessa vielä tiiviisti yhdessä. Kristinusko näkyy esimerkiksi kouluissa, sairaaloissa, armeijassa ja eduskunnassa. Pitäisikö kirkko ja valtio erottaa toisistaan lopullisesti, kuten esimerkiksi Vapaa-ajattelijat toivovat?

A-studio käsitteli asiaa perjantaina 28. maaliskuuta TV1:llä. Vieraina olivat apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen, Vapaa-ajattelijain liiton Petri Karisma, Kallion kirkkoherra Teemu Laajasalo ja Maryan Abdulkarim. #yleastudio

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.