Ebola-virus levisi Guinean pääkaupunkiin

Pääkaupungissa on vahvistettu neljän ihmisen sairastuneen ebola-viruksen aiheuttamaan verenvuotokuumeeseen. Aiemmin tautia on tavattu pääosin Kaakkois-Guineassa, jossa yli 60 ihmisen epäillään kuolleen siihen.

Ulkomaat

Guinean Ebola-epidemian on vahvistettu levinneen maaseudulta pääkaupunkiin Conakryyn, viranomaiset kertovat. Vahvistettuja tautitapauksia on pääkaupungissa neljä.

Aiemmin ebola-verenvuotokuumetta on tavattu pääosin Kaakkois-Guineassa, jossa yli 60 ihmisen epäillään kuolleen siihen. Naapurimaissa Sierra Leonessa ja Liberiassa ainakin kuusi ihmistä on kuollut samantyyppisiin oireisiin, ja useimmat heistä olivat saaneet taudin käytyään Guineassa.

Guinean terveysministerin Remy Lamahin mukaan Conakryn neljän ebola-potilaan uskotaan saaneen taudin veljeltään, jolla oli oireita sen jälkeen, kun hän oli palannut Dingirayesta Guinean keskiosasta.

Neljä veljestä saivat oireita käytyään miehen hautajaisissa Dabolassa 200 kilometrin päässä Conakrysta. Kun he palasivat Conakryyn, heidän todettiin testeissä saaneen ebola-tartunnan.

Veljekset on laitettu karanteeniin sairaalassa. Sairaalalähteiden mukaan ebolakuumeen oireita olisi myös kahdella työntekijällä toisessa sairaalassa, jossa miehiä alun perin hoidettiin.

Ebolaepidemia havaittiin Guineassa helmikuun alussa, mutta viranomaisilta kesti lähes kuusi viikkoa tunnistaa virus. Tämä antoi virukselle aikaa levitä.

Kansainvälisen Punaisen ristin mukaan tähän mennessä on testattu 45 potilaan näytteet, joista 19 on ollut positiivisia. Muun muassa Marburgin tauti ja lassakuume voivat aiheuttaa samantyyppisiä oireita kuin ebola.

Guinea on pyytänyt ulkomaiden apua epidemian saamiseksi kuriin. Avustusjärjestöt ovat toimittaneet maahan apua ja kymmeniä työntekijöitä auttamaan epidemian hoidossa.

Ebola-virus löydettiin vuonna 1976 silloisessa Zairessa, nykyisessä Kongon demokraattisessa tasavallassa puhjenneen epidemian myötä. Sen jälkeen yli 1 500 ihmisen tiedetään kuolleen tautiin. Eniten sitä on tavattu Kongossa, Ugandassa ja Sudanissa. Länsi-Afrikassa epidemiaa ei ole aiemmin todettu.

Taudin itämisaika on jopa kolme viikkoa. Ensi oireita ovat kova kuume ja kurkkukipu. Sen jälkeen seuraa oksentelua ja ripulia sekä sisäistä ja ulkoista verenvuotoa. Virustyypistä riippuen 25–90 prosenttia sairastuneista kuolee.

Lähteet: Reuters, AFP