Blogi antaa vallantunteen syömishäiriöitä sairastaville tytöille

Syömishäiriöitä sairastavat tytöt kärsivät erityisesti siitä, jos he eivät täytä kaikkia virallisia anoreksian tai bulimian määritelmiä. Monen alipainoisen tytön kuukautiset eivät ole jääneet pois, vaikka viralliset tahot katsovat sen kuuluvan sairauteen.

terveys
Nuori nainen vaa'alla
Comstock

Syömishäiriöitä sairastavat tytöt hakevat yhteisöllisyyttä ja hyväksyntää blogeista. Blogiyhteisö tarjoaa tytöille ymmärrystä, vertaistukea ja apuakin.

Yhteisö auttaa tyttöjä myös määrittelemään sairautensa rajoja. Aihetta tutkineen Åbo Akademin tutkijan Ann-Charlotte Palmgrenin mukaan tytöt kritisoivat anoreksian ja bulimian virallisia määritelmiä blogikirjoituksissaan. Moni kirjoittaja haluaisi olla oppikirja-anorektikko. Kun määritelmät jäävät täyttymättä, tytöt kokevat itsensä huonoiksi ja yrittävät entistä voimakkaammin saavuttaa jokaisen mittarin

- Tytöt tietävät, miten yhteiskunta ja esimerkiksi sairaalat määrittelevät syömishäiriöt. Yksi syömishäiriöiden kriteeri on se, että kuukautiset jäävät pois. Silloin on oikea anorektikko. Yleensä tytöillä kuitenkin on kuukautiset. Se on heille ongelma, koska se tarkoittaa, että he eivät ole oikeasti anorektikkoja.

Blogi on tapa sairastaa ja parantua

Osalle anorektikoista ja bulimikoista kirjoittaminen on tapa vajota syvemmälle sairauteen. Suomessakin tutut pro-anoreksia ja pro-bulimia ryhmät pitävät sairautta elämäntapana ja jopa kannustavat siihen esimerkiksi jakamalla kuvia laihtumisen etenemisestä, laihdutusvinkkejä ja vinkkejä taudin salaamiseen. Palmgrenin mukaan osa tytöistä yrittää kuitenkin parantua kirjoittamisen avulla. Vertaistuki ja ymmärrys ovat heille ensiarvoisen tärkeitä.

Blogikirjoittaminen on tytöille myös tapa hankkia valtaa. Vallantunnetta lisää se, jos blogialustan tarjoaja on kieltänyt syömishäiriöistä kirjoittamisen. Palmgren tutki ruotsinkielistä blogiyhteisöä, jossa oli tällainen sääntö. Tytöt kirjoittivat sairauksista siitä huolimatta, mutta välttivät käyttämästä esimerkiksi sanoja laihduttaminen ja syömishäiriö.

- Yleensä ajatellaan, että tytöillä ei ole valtaa. Jos on syömishäiriö, on uhri. Koska nämä tytöt kirjoittavat säännöistä piittaamatta, heillä on valtaa.

Valtamedia väheksyy bloggaajatyttöjä

Palmgren huomasi tutkimuksensa aikana myös sen, että tyttöjen kirjoittamia blogeja pidetään valtamediassa merkityksettöminä. Lehtiartikkeleissa syömishäiriöistä bloggaavia tyttöjä pidetään uhreina, vaarallisina tai ongelmina ja heitä väheksytään. He eivät kelpaa roolimalleiksi.

- Tämä on ikäkysymys. Kirjoittavat ovat tyttöjä, nuoria - eivät aikuisia. Siksi ajatellaan, että he saavat liikaa palstatilaa.

Palmgren tutki ruotsinkielisiä blogeja, mutta uskoo, että tilanne on samanlainen suomenkielisten tyttöjen keskuudessa.