Kiinteistöliiton lakimies: Taloyhtiön hallitusvastuuta pelätään turhaan

Kevät on taloyhtiöissä kokousaikaa. Talousarvioon ja tilinpäätökseen kannattaa tutustua huolella eikä hallitusvastuuta tarvitse pelätä, neuvoo Kiinteistöliiton vanhempi lakimies.

Kotimaa
Kiinteistöliiton lakimies Kristel Pynnönen.
Kevät on taloyhtiöissä yhtiökokousten aikaa. Miten yksittäisen osakkaan kannattaa kokoukseen valmistautua, ja millaiset ovat vaikutusmahdollisuudet. Yhtiökokusten kiemuroita Aamu-tv:ssä avasi Kiinteistöliiton lakimies Kristel Pynnönen.

Taloyhtiöissä kokoustetaan nyt keväällä. Taloyhtiön asioita kannattaa kuitenkin seurata ympäri vuoden, neuvoo Ylen aamu-tv:ssä vieraillut Kiinteistöliiton lakimies Kristel Pynnönen.

– Usein osakkaat heräävät vasta, kun asioista on jo päätetty, Pynnönen sanoo.

Jos jokin asia askarruttaa, kannattaa taloyhtiön hallitukseen olla yhteydessä jo hyvissä ajoin ennen kokousta. Kun kokouskutsu on kolahtanut postiluukusta, ei esityslistalle voi enää nostaa uusia asioita.

Ennen kokousta kannattaa käydä läpi ainakin talousarvio ja tilinpäätös.

– Niitä kannattaa verrata toisiinsa. Jos sieltä löytyy isoja poikkeuksia, voi katsoa, jos niitä on avattu vuosikertomuksessa. Jos vielä jää kysymyksiä, kannattaa ne ottaa esille yhtiökokouksessa, Pynnönen neuvoo.

Osakkaan kannalta tärkeintä on vastikkeen määrä. Jos vastikkeita ehdotetaan nostettavaksi, ei kuitenkaan kannata heti hermostua.

– Yleensä hallitus on valmistellut asian hyvin ja korotukselle on syynsä, Pynnönen sanoo.

Taloyhtiöiden hallituksiin ei yleensä ole tunkua. Pynnönen pitää tätä valitettavana, sillä hallituksessa päätetään isoista asioista.

– On turha pelätä vastuuta. Riittää, että on kiinnostunut ja motivoitunut ja haluaa ottaa selvää asioista sekä on huolellinen. Jos jotain sattuu, katsotaan, onko hallitus toiminut huolellisesti ja jos näin on, eivät hallituslaiset joudu vastaamaan mahdollisista vahingoista omalla omaisuudellaan, Pynnönen vakuuttaa.