1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Norjalaisen kasvatuslohen ruuassa palmuöljyä

Norjan yleisradioyhtiö NRK kertoo, että norjalaiset kasvatuslohet saavat ravinnossaan palmuöljyä. Kalanrehujen valmistajat vahvistavat tiedon, mutta kalakauppiailla tätä tietoa ei ole.

Ulkomaat

Norjan kolme suurinta kalanrehun valmistajaa EWOS, Biomar ja Skretting ovat myöntäneet käyttävänsä pieniä määriä palmuöljyä rehurakeissa, kertovat norjalainen Kyst-verkkolehti (siirryt toiseen palveluun) ja Norjan yleisradioyhtiö NRK (siirryt toiseen palveluun).

– En ota kantaa siihen onko kalanrehussa palmuöljyä vai ei, ennen kuin olen saanut asiasta kirjallisen vahvistuksen. En tiedä mitä kalanrehu sisältää tai ei sisällä, Bergenin kalatorin päällikkö Dan Even Fjellskog totesi NRK:lle.

EWOS-yhtiön tiedottajan mukaan yritys käyttää kalanrehussa kahta palmuöljyn muodossa: yhtä palmuöljyn tuotannosta syntynyttä sivutuotetta sekä kovetettua palmuöljyä.

– Näitä on reseptissä korkeintaan prosentin verran, Dan Even Fjellskog sanoi Kyst-verkkolehdelle.

Aiemmin viikolla rehun valmistajat olivat kuitenkin kiistäneet palmuöljytuotteiden käytön NRK:lle.

Kystin laskelmien mukaan Norjan kolme suurinta kalarehun valmistajaa käytti vuonna 2013 palmuöljyä yhteensä lähes 10 000 tonnia. Luku on pieni maailmanlaajuisesti verrattuna, sillä palmuöljyä tuotetaan Kystin mukaan globaalisti noin 57,4 miljoonaa tonnia vuosittain.

Norjalaiset ympäristöjärjestöt ovat kuitenkin kehityksestä huolissaan.

Kalanrehun valmistajat vetoavat siihen, ettei palmuöljyä käytetä rehussa sen ravintoarvon takia.

– Palmuöljy on ominaisuuksiltaan sellainen, että se estää rehun sisältämien muiden rasvojen liukenemisen rehurakeista veteen, Skrettingin viestintäpäällikkö Mari Husa kertoi sähköpostilla NRK:lle.

Valmistajien käyttämä palmuöljy on peräisin sertifioiduilta tuottajilta.

Lue seuraavaksi