Katso tästä: Uusia tietoja Porin kouluverkkouudistuksesta

Pori on sulkemassa osan pikkukouluistaan. Oppilaita siirretään isompiin yksiköihin.

Kuva: Yle

Porin kouluverkon uudistamisesta kerrotaan parhaillaan Porissa pidettävässä tiedotustilaisuudessa. Kyse on uudistusesityksestä, jonka kasvatus- ja opetusvirasto antaa nyt poliitikkojen päätettäväksi.

– Tämä on kokonaisuus, joka antaa porilaisille päättäjille mahdollisuuden viedä porilaista koulutusta merkittävän askeleen eteenpäin, apulaiskaupunginjohtaja Aulis Laaksonen sanoi tilaisuudessa.

Oppilassiirtoja tulossa odotusten mukaan

Kouluverkkosuunnitelma on etenemässä jo aiemmin julkisuudessa olleiden tietojen pohjalta. Länsi-Porin ja Meri-Porin lukiot suljettaisiin.

– Lukiokoulutus ei ole lähipalvelua, vt. sivistysjohtaja Esa Kohtamäki perustelee lukoiden sulkemista. Hän muistuttaa, että myös Porin lähialueen pienempiä lukioita suljettaneen lähivuosina, joten Poriin on tulossa uusia lukiolaisia lähivuosina muualta.

Lukiokoulutus ei ole lähipalvelua.

Vt. sivistysjohtaja Esa Kohtamäki

–Meillä ei ole enää varaa ylläpitää pieniä kolmen hengen kursseja. Tilojen ja opetuksen käyttö on optimoitava, Kohtamäki sanoo.

Alakouluista Lattomeren koulun oppilaat siirrettäisiin Käppärään. Reposaaren, Pihlavan ja Mäntyluodon koulujen toiminta siirtyisi Meri-Porin kouluun perustettavaan yhtenäiskouluun. Enäjärveläiset siirtyisivät osittain Kyläsaareen ja osin Meri-Poriin. Toukarin koulun toiminta siirrettäisiin Kaarisillan kouluun.

Kohtamäki korostaa, että taustalla koulujen lopettamisessa olisi myös oppilasmäärän pienentyminen. Esimerkiksi Enäjärvellä oppilasmäärät vähenevät samoin kuin muissa Meri-Porin pikkukouluissa. Enäjärven lopettamista Kohtamäki perustelee myös koulun iällä.

Herralahden oppilaat siirrettäisiin osin Cygnaeukseen ja osin Uudenkoiviston kouluun. Erityisopetus taas pohdittaisiin jatkossa uudelleen.

Vähärauman viipale kiinni?

Kouluverkon supistamisesta on tullut tilaisuudessa lisätietoja. Muun muassa Vähärauman koulun Leppäkorven viipalekoulun oppilaat siirtyisivät uuden esityksen mukaan Vähärauman kouluun.

Viipalekoulu on perustettu vuonna 1991, koska Vähärauman koulu oli käymässä ahtaaksi. Vt. sivistysjohtaja Esa Kohtamäki kuvaili tiloja "väliaikaisiksi". Nyt Vähärauman kouluun on tulossa lisätilaa, koska 5. ja 6. tai pelkän 6. luokan oppilaita saadaan siirrettyä Länsi-Porin kouluun, jos Länsi-Porin lukio lopetataan.

Ei pidä säästää turhia seiniä ja huonokuntoisia kouluja, vaan on huolehdittava opetuksen laadusta.

Vt. sivistysjohtaja Esa Kohtamäki

Säästöjä haetaan

Kouluverkkouudistus piti tehdä jo syksyllä, mutta se siirrettiin kevääseen. Syksyllä pikkukoulujen puolestapuhujat pitivät koulujen säästymistä voittona. Nyt poliitikot joutuvat miettimään, ovatko he valmiit tekemään raskaita sulkemispäätöksiä.

Uudistusta lähdettiin tekemään, koska sivistystoimen on etsittävä miljoonien eurojen säästöjä. Kasvatus- ja opetusvirasto korostaa, että uudistuksella pystytään myös ylläpitämään koulutuksen laatua.

– Ei pidä säästää turhia seiniä ja huonokuntoisia kouluja, vaan on huolehdittava opetuksen laadusta, Kohtamäki sanoo.

Kohtamäen mukaan Porissa ei ole ollut jaossa riittävästi rahaa koulujen korjauksiin. Peruskorjauksiin on ollut käytössä 3–5 miljoonaa euroa vuodessa. Rahat eivät riitä nykyisen kiinteistömassa ylläpitoon.