Toiveet lisätilasta Vantaan vangeille kaatuivat

Suomen ainoassa varsinaisessa tutkintavankilassa seinät natisevat jatkossakin. Suunnitelma Vantaan vankilan laajentamisesta ei edennyt hallituksen budjettikehysneuvotteluissa. Oikeusministerin mukaan hanketta ei ole silti haudattu kokonaan.

Kotimaa
Vantaan vankila tutkintavankila pako vanki työvoimapula vartija
Yle

Vantaan vankilassa on kärsitty ahtaudesta koko sen olemassaolon ajan. Vankien ja henkilökunnan tilanteen parantamiseksi vankilan viereen on kaavailtu 120-paikkaista lisärakennusta. Nyt Vantaan vankilan laajentamissuunnitelmat näyttävät saaneen uuden kolauksen. Vankilan laajentaminen ei edennyt hallituksen budjettikehysneuvotteluissa.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) ei silti vielä halua haudata hanketta kokonaan.

Hän kuitenkin myöntää, että tilanne on haastava.

– Haastavaa on, että pitää elää niiden voimavarojen puitteissa joita on tarjolla. Ei voi syödä enempää kuin on leipää tarjolla.

Vankeja majoitettu saunan lauteille

Vantaan vankilassa on ollut jo vuosia enemmän vankeja kuin mitä heille on paikkoja. Vankeja on majoitettu jopa saunan lauteilla. Vankeja on ollut ajoittain jopa 290, vaikka paikkoja on vain 190.

Ei voi syödä enempää kuin on leipää tarjolla.

Anna-Maja Henriksson

Tutkintavankien suuri määrä ja vartijoiden vähentäminen valtion rahapulan vuoksi aiheuttaa vankilassa riskitilanteita.

Kehysriihessä oikeusministeriö joutui leikkaamaan menojaan. Ministeriön asettama työryhmä pohtii parhaillaan keinoja tutkintavankien määrän vähentämiseksi ja säästöjen synnyttämiseksi esimerkiksi takuilla tai jalkapantavalvonnalla.