1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kenraalit

Kustaa Tapola oli hämäläisten "Tupsukorva" kenraali

Museo Militarian uusi vaihtuva näyttely Hämeenlinnassa kertoo kenraali Kustaa Tapolan elämästä. Pitkästä sotilasurasta parhaiten hänet tunnetaan jatkosodan hämäläisdivisioonan komentajana. Ilvesdivisioonan torjuntavoitto 1944 Nietjärvellä oli samalla tavalla ratkaiseva kuin Tali-Ihantalan taistelu.

kenraalit
Kustaa Tapola -näyttely, Kustaa Tapola Kari Suomalaisen tekemässä sota-ajan muotokuvassa
Museo Militaria

Kustaa Tapola teki armeijassa pitkän uran. Talvisodassa hän toimi Kannaksen armeijan esikuntapäällikkönä ja jatkosodassa sekä Karjalan armeijan esikuntapäällikkönä että 5. Divisioonan komentajana. Koska divisioona oli koottu Hämeen pitäjien miehistä, sitä kutsuttiin läpi jatkosodan myös hämäläisdivisioonaksi.

Tapolan siirryttyä kiivaimman hyökkäysvaiheen jälkeen divisioonan komentajaksi sen tunnukseksi tuli hämäläisittäin ilves. Näin yksikkö sai lempinimen Ilvesdivisioona, ja vastaavasti komentaja lempinimekseen "Tupsukorva".

Museo Militaria esittelee loppuvuoden ajan vaihtuvassa näyttelyssään Kustaa Tapolan elämää. Suurin osa esineistä on saatu näyttelyyn kenraalin pojantyttäreltä Päivi Tapolalta. Näyttely kertoo sotavuosien lisäksi urasta ennen ja jälkeen sotien. Näyttelyn on suunnitellut museon tutkija Samuel Fabrin.

Hämäläisten oma kenraali

– Vaikka Tapola ei suoraan liity Museo Militarian aselajeihin tykistöön, viestiin ja pioneereihin, näyttely kuuluu ilman muuta Hämeenlinnaan, sanoo museonjohtaja Jaakko Martikainen. Tapola oli hämäläisten kenraali, tuttu paikallisille veteraaneille ja nimenä tuttu 5. Divisioonan vaiheista tarinoita kuulleille. Tapola myös usein tapasi sotien jälkeen paikallisia veteraaneja.

Tupsukorva-lempinimi myös kuvaa Samuel Fabrinin mukaan hyvin sitä, että Tapola oli pidetty komentaja. Hän tapasi rivimiehiä, kyseli kuulumisia ja keskusteli ilman sotilasarvon korostamista. Merkittävin sotilasansio oli Fabrinin mukaan divisioonan tuominen Syväriltä Neuvostoliiton suurhyökkäyksen alla ratkaisevaan u-asemaan ja torjuntavoitto Nietjärvellä.

Museon johtaja ja tutkija kehottavat tutkimaan tarinoita esineiden takana, jotta näyttely avautuu. Esillä on tavanomaisten kunniamerkkien lisäksi erikoisuuksina muun muassa Tapolan suuri sota-arkku, muistikirja Mannerheimin ruumiin noutomatkalta, Tapolan vieraskirja ja muuta miehen elämänvaiheita valottavia esineitä.

Lue seuraavaksi