Kilpisjärvi tarpoo syvässä lumessa - ennätykseen silti matkaa

Kilpisjärven syvälumisin päivä tänä talvena oli 25. maaliskuuta, jolloin virallinen lukema oli 156 senttimetriä. Lunta tarvittaisiin lisää 35 senttimetriä, jotta vanha ennätys vuodelta 1997 rikottaisiin sentillä.

Lunta on riittävästi Kilpisjärvellä. Kuva: Eeva-Maria Pieskä

Vuonna 1997 Kilpisjärvellä olisi pitkäkin mies peittynyt lumeen, sillä lunta oli peräti 190 senttimetriä. Se on tähänastinen Suomen lumiennätys ja tänä talvena sen rikkominen saattaa jäädä haaveeksi.

Maaliskuun 25. päivän  virallisesta huippulukemasta 156 cm on jo tultu kymmenen senttiä alaspäin.

- Toivottavasti tässä vielä päästään uuteen ennätykseen, ettei nuo tähänastiset olis turhan päiten sataneet,  Antti Pöykkö Kilpisjärven Retkeilykeskuksesta lohkaisee.

Toivottavasti tässä vielä päästään uuteen ennätykseen, ettei nuo tähänastiset olis turhan päiten sataneet.

Antti Pöykkö, Kilpisjärvi

Tavallisen töisevää

Antti Pöykön mukaan kilisjärveläisten talvi on kulunut lapiota heilutellessa ja kolaa lykkiessä. Rankimpana jaksona Antti Pöykkö pitää maaliskuun alkupuolta, jolloin lumisateen kaverina hääri jopa myrskylukemissa riehunut tuuli.

- Kymppiviikon lopulla oli kaikista pahin myräkkä. Meilläkin oli Retkeilykeskuksen pihassa ja liittymissä kolme autoa kiinni lumessa yhtä aikaa. Hinasin porukkaa pyörökuormaajalla irti, mutta piti olla kaveri kauhan edessä näyttämässä suuntaa, koska hytistä ei nähny kahta metriä pitemmälle, Antti Pöykkö kuvailee.

Paljosta lumesta on Antti Pöykön mukaan myös hyötyä.

- Kyläläisille ja vierailijoille on hienoa, että maastoon voi lähteä melkein mistä vain. Ei tarvi ainakaan varoa kiviä, vaikka maasto lumen alla onkin kivikkoista.

Kevätsesonki alkaa

Kilpisjärven kevättä enteilee jo pitkään jatkuva päivänvalo.

Ei tarvi ainakaan varoa kiviä, vaikka maasto lumen alla onkin kivikkoista.

Antti Pöykkö, Kilpisjärvi

- Iltakahdeksaan saakka riittää ulkona hyvin valoa. Räystäiltä tipahtelee vähän vesiä ja kuuluu lintujen laulua, mutta lumenpaljous tekee vielä talvisen tunnun, Antti Pöykkö kertoo.

Talven aikana Kilpisjärvellä ovat matkailleet lähinnä norjalaiset karavaanarit, joilla on kylässä kausipaikkoja. Maaliskuun viimeinen viikonloppu tuo muutoksen matkailuun.

- Kevätsesonki on myöhässä, mutta tästä se alkaa. Viikonloppuna tulee suuri ryhmä Joensuusta ja yksittäisiä matkailijoita muualtakin Suomesta. Kilpisjärven ulkoilukelit ovat nyt parhaimmillaan, Antti Pöykkö hehkuttaa.

Antti Pöykkö pohtii, mitä tapahtuu Kilpisjärven lumimassojen alkaessa myöhemmin keväällä sulaa.

- Viime vuonnahan toukokuun lopulla oli todella lämmin jakso. Silloin jouduttiin Karesuvannossa sulkemaan Ruotsiin vievä silta eikä vastaavaa ollut tapahtunut vuosikymmeniin. Jos tänä vuonna tulee samanlainen lämpöaalto, niin kyllähän se tietysti vedenpintaa tuolla alempana nostattaa. Toisaalta lumi satoi täksi talveksi aikaisin, joten jos maaperä ei ole kovin jäässä, se alkaisi vetää vettä vähemmäksi.