Venetsialaiset lasimestarit valjastetaan herättämään henkiin nuorten suomalaistaiteilijoiden ideat

Suomalaisten nuorten lasitaide nostaa päätään Euroopassa. Peräti kahdeksan suomalaista sai teoksena kansainvälisen lasitaidekilpailun näyttelyyn, joka on parhaillaan esillä Suomen lasimuseossa. Osa piirustusvaiheessa olevista kilpailutöistä voi päätyä maailmankuulujen Italian Venetsiassa asuvien muranolaisten lasinmestareiden käsiin.

Kotimaa
Mies ja lasimaljakko vitriinissä.
Mikael Juntunen / Yle

Nuoret lasitaiteilijat eri puolilta Eurooppaa osallistuivat maanosan lasitaiteen nuorten lupausten kilpailuun joko lasiteoksella tai piirustuksella.

Kanta-Häme on Suomen lasimaakunta ja sieltä kilpailuun otettiin innokkaasti osaa. Tuomaristoon teki vaikutuksen viisi kantahämäläistä taiteilijaa, joiden lasitöillä on mahdollisuus päästä mukaan Eurooppaa kiertävään näyttelyyn sekä Espanjaan ja loppujen lopuksi vielä lasitaiteen pyhimpään eli Venetsiaan.

Maailmankuulun lasitaitelijan käsiin

Hausjärveläisen Kaappo Lähdesmäen piirros voi vielä päätyä jonkun legendaarisen muranolaistaiteilijan toteutettavaksi.

– Toivon tietysti, että tämä minun luonnokseni valittaisiin siihen joukkoon, jotka pääsevät Muranon lasimestarit toteuttavaksi ensi syksynä, sanoo Lähdesmäki piirroksestaan. Hänen suunnitelemansa teos on massiivinen, peräti 80 sentin korkuinen lasitaideteos.

Lähdesmäki sanoo, että hän on piirtänyt lyijykynäluonnoksensa ohjeistuksen niin, että voisi itsekin tehdä lasiesineen. Ajatus muranolaisen lasimestarin tulkinnasta saa miehen sydämen tykyttämään.

– Olen pyrkinyt tekemään mahdollisen toteuttajan työstä mahdollisimman helppoa. Kaikkia lyijykynän vetoja ei kuitenkaan tarvitse noudattaa millilleen, naurahtaa Lähdesmäki.

Töillä ovia auki Eurooppaan

Loppilainen Kimmo Reinikka on saanut näyttelyyn lasiastiansa Huh, joka on miehen mukaan kokeilu, jossa taiteellinen näkemys jää puhtaasti katsojan ratkaistavaksi.

– Tämä on lähinnä hiontatekninen kokeilu siitä, miten isoja paloja pystymme liittämään yhteen kuumana täällä meidän omissa työtiloissamme Riihimäellä.

Reinikka kertoo, että juryn huomio ja valinta näyttelyyn tuntuvat hyvältä.

– Toivottavasti jatkoa seuraa ja tätä kautta saataisiin kansainvälisiä yhteyksiä aikaiseksi, sanoo Reinikka, joka oli töillään muiden alueen lasitaitelijoiden kanssa vastikään Saksassa. Palaute oli sieltäkin hyvin positiivista.

Suomi ei riitä, ulos on päästävä

Suomi oli kilpailun suurmenestyjä yhdessä Tšekin kanssa. Mukana oli kaikkiaan 200 työtä ja piirustusta 22 maasta, mukaan valittiin 40 lasityötä ja 38 piirustusta.

– Ei voi kuin olla otettu siitä, että pärjää henkilökohtaisesti ja tulee valituksi näyttelyyn. Mutta olemme tyytyväisiä siitäkin, että niin moni tuli valituksi. Se kertoo kaiketi siitä, että täällä osataan tehdä lasia ja se mitä tehdään ja miten tehdään oikein, sanoo Lähdesmäki.

Kansainvälistyminen on kaksikon mielestä toisaalta hyvä lisämauste, toisaalta pakko.

– Kyllä tätä piiriä on pakko laajentaa, ei tällaisella pärjää Suomessa. Puhumattakaan, että olisi paikallinen toimija. Pitää olla kykyjä kaikkialle ja tällainen kilpailu on hyvä mahdollisuus, Lähdesmäki sanoo. Kunhan vain osallistut ja olet riittävän hyvä.