Suomalaissukeltaja Borgåbladetissa: Päätin, että jos kukaan muu ei nosta ruumiita, teen sen itse

Suomalaissukeltajan mukaan Suomesta matkusti Pluradalenin luolastoon 12-henkinen ryhmä. Kaikki sujui paikan päällä suunnitelmien mukaan ja vaaratilanteilta vältyttiin.

Kotimaa

Suomalaisten sukeltajien ruumiit ovat edelleen noin 100 metriä maanpinnan alapuolella, ruumiita nostamassa ollut suomalaissukeltaja kertoo Borgåbladetissa (siirryt toiseen palveluun). Hän uskoo, että ruumiit nostetaan maanpinnalle tänään perjantaina, ja ruumiinavaukset tehdään myöhemmin Bergenissä.

Porvoossa asuva sukeltaja oli mukana kohtalokkaasti päättyneellä sukelluksella. Hän kertoo päättäneensä pian onnettomuuden jälkeen, että nostaisi ystävänsä luolastosta, jos kukaan muu ei sitä tekisi.

– Ei ollut vaikea koota ryhmää, vaikka veikin aikaa, ennen kuin voimme matkustaa takaisin. Olimme luonnollisesti yhteydessä sukeltajien perheisiin, eikä heillä ollut mitään vastalauseita aikomuksellemme, päinvastoin, nimettömänä pysyttelevä sukeltaja kertoo Borgåbladetissa.

– Aloimme sukeltaa sunnuntaina ja teimme viimeisen sukelluksen keskiviikkona. Minä ja kaverini sukelsimme syvimmälle ja nostimme ruumiit ylös. Mutta kaikki osallistuivat tehtävään. Saimme apua myös paikallisilta norjalaisilta, sukeltaja kertoo.

Hänen mukaansa Suomesta matkusti Pluradalenin luolastoon 12-henkinen ryhmä. Kaikki sujui paikan päällä suunnitelmien mukaan ja vaaratilanteilta vältyttiin. Luolaston vesi oli 3-asteista, ja sukellukset kestivät kuusi tuntia kerrallaan.

Ryhmä toimi salassa, jotta viranomaiset eivät keskeyttäisi operaatiota liian aikaisin. Kaksi ryhmän jäsentä jäi Norjaan auttamaan viranomaisia ja tiedottamaan operaation yksityiskohdista. Borgåbladet tavoitti sukeltajat Uumajasta Ruotsista.