Asuntomarkkinoista synkkiä arvioita: pääkaupunkiseudulla hintakupla ja sote-uudistus kärjistää kahtiajakoa

Suomalaisten näkymyksiä pääkaupunkiseudun asuntokuplasta selvitettiin LähiTapiolan kyselyssä. Kyselyyn vastanneista yli puolet katsoo, että pääkaupunkiseudulle on muodostunut kupla. Säästöpankkiryhmään kuuluvan Sp-Kodin mukaan sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus voi kärjistää asuntomarkkinoiden kahtiajakoa.

talous

Suomen asuntomarkkinoiden tilanteesta on esitetty uusia synkänpuoleisia arvioita. Säästöpankkiryhmään kuuluvan Sp-Kodin mukaan sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus voi kärjistää asuntomarkkinoiden kahtiajakoa. LähiTapiolan julkistaman kyselyn mukaan puolestaan yli puolet suomalaisista on sitä mieltä, että pääkaupunkiseudulla on asuntojen hintakupla.

Sp-Kodin toimitusjohtaja Antti Toivanen huomattaa, että jo nyt Suomen asuntomarkkinat ovat jakautuneet kasvukeskuksiin ja syrjäseutujen muuttotappioalueisiin.

– Jos kuntalaisten tarvitsemat palvelut, kuten sosiaali- ja terveyspalvelut, keskittyvät yhä harvemmalle paikkakunnalle, syrjäseutujen taantuminen kiihtyy ja asunnonomistajien eriarvoisuus lisääntyy entisestään, Toivanen arvioi.

Hän sanoo lisäksi, että syrjäseuduilla on yhä enemmän alueita, joissa vanhojen asuntojen kauppa ei käy.

– Kun asuntoa ei saa kaupaksi, se on käytännössä arvoton, vaikka suurin osa ihmisen omaisuudesta olisi siinä kiinni. Tämä vaikeuttaa työntekijöiden muuttoa työn perässä.

Kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa

Suomalaisten näkymyksiä pääkaupunkiseudun asuntokuplasta selvitettiin LähiTapiolan kyselyssä. Kyselyyn vastanneista yli puolet katsoo, että pääkaupunkiseudulle on muodostunut kupla.

LähiTapiolan Kiinteistövarainhoidon toimitusjohtaja Vesa Immonen kuitenkin arvioi, ettei pääkaupunkiseudullakaan ole asuntokuplaa, mikäli kuplalla tarkoitetaan perusteetonta hintojen muutosta.

– Varsinkin pääkaupunkiseudulla asuntojen kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa, Immonen kommentoi.

Sp-Kodin lailla myös LähiTapiola sanoo, ettei asuntomarkkinat jakautuvat Suomessa kahtia yhä selvemmin.