Venetsian kaupunki etsii uusia lasin taitajia – Suomen lasimuseo kelpuutettiin kaartiin

Venetsia on lasimaailman huippuosaamisen keskus. Meidät valittiin heidän pohjoismaalaiseksi kumppanikseen, se on melkein sama kuin ritariksi lyöminen, hehkuttaa tutkija Uta Laurén Suomen lasimuseolta. Venetsialaisten kädenojennus toi Riihimäelle kansainvälisen nuorten kilpailun näyttelyn, jossa suomalaiset lasitaiteilijat saivat jättiroolin.

Kotimaa
Yksityiskohta Mari Isopahkalan teoksesta "Fatty" (2012).
Yksityiskohta Mari Isopahkalan teoksesta "Fatty" (2012).Suomen Lasimuseo

Venetsian kaupunki aloitti nuorten lasitaiteilijoiden töitä edistävän projektin kutsuen yhteistyökumppaneikseen Espanjan Lasikeskuksen ja Suomen lasimuseon Riihimäeltä. Lasimaailman huippuosaamisesta tunnetun Venetsian kädenojennus toi Riihimäelle kansainvälisen nuorten kilpailun näyttelyn, jossa suomalaiset lasitaiteilijat pääosan.

– Se kertoo siitä, miten meidän kansainvälistä työtä arvostetaan Euroopassa, sanoo tutkija Uta Laurén Suomen lasimuseolta.

Hänen mukaansa kansainvälistä mainetta on rakennettu 30 vuoden ajan. European Glass Experience -projektiin mukaan pääseminen on tunnustus tehdystä työstä. Pääorganisaattorina on Venetsian kaupunki. Mukana on Suomen lasimuseon lisäksi Muranon lasivalmistajien yhdistys, Muranon lasimuseo ja Espanjan lasiteknologian erikoismuseo.

Tarkoituksena on tuoda kansainvälisen yleisön nähtäville nuorten taiteilijoiden ja muotoilijoiden taideteoksia, edistää lasitaiteen parissa työskentelevien verkostoitumista ja esitellä Euroopan maineikkaan lasikeskuksen Venetsian lasinpuhaltajamestareiden taidonnäytteitä.

– Nykymaailmassa yhteyksiä on, mutta liian vähän. Etenkin sellaista foorumia kaivataan, missä nuoret lasitaiteilijat ovat nimenomaan keskenään.

Riihimäellä myös yleisöllä on mahdollisuus tutustua lasitaiteilijan työhön erillisessä työpajassa Lasismin Lasistudiolla.

Tšekeissä ja Suomessa tehdään mielenkiintoista lasitaidetta

Lasimuseo sai tämän yhteistyön kautta tiloihinsa näyttelyn, joka tuo esille nuorten eurooppalaisten lasitaiteilijoiden korkeatasoista osaamista. Näyttely toteutettiin kilpailuna, johon osallistui pari sataa 18–40 -vuotiasta nuorta 22 eri maasta. Kahden maan lasitaiteilijat nousivat kilpailussa ylitse muiden.

– Tämä oli yksi mukava yllätys, että tässä kilpailussa oli kaksi maata ylitse muiden, toinen oli Tšekki ja toinen Suomi. Meiltä pääsi mukaan näyttelyyn kahdeksan työtä. Erityisesti Lasismi osuuskunnan jäsenet onnistuivat todella hyvin. Heistä kaksi on mukana lasityöllä ja kolme piirustuksella.

Kaiken kaikkiaan näyttelyihin valittiin 40 esinettä ja 38 piirustusta. Kaikki piirustukset ja 20 lasiesinettä ovat mukana lasimuseon näyttelyssä. Toiset 20 esinettä nähdään puolestaan Segoviassa, Espanjassa.

– Piirustuksista valitaan muranolaisten lasimestareiden toteutettavaksi kymmenkunta työtä, jotka tulevat olemaan Muranossa loppuhuipennuksessa mukana.

Kilpailun jury koostui italialaisista, saksalaisista, brittiläisistä, puolalaisista, espanjalaisista ja suomalaisista museonjohtajista, kuraattoreista ja lasiasiantuntijoista.

The European Glass Experience: Undiscovered potential - Eurooppalaisen lasitaiteen nuoria lupauksia -näyttely on esillä Suomen lasimuseossa Riihimäellä kesäkuun 8. päivään saakka.