yle.fi-etusivu

Kesälampaan tehtävä on kasvaa syksyn lihapadaksi

Verneri Lindholmin tilan luovutusikäisitä karitsoista suurin osa on varattu kesälampaiksi, jotka ruoskuttavat tulevan kesän ajan uusien omistajien nurmikot. Syksyllä kesälammas päätyy pataan tai pakastimeen, joka on lampurin mukaan liian monelta unohtunut totuus. Söpö karitsa on tarkoitettu kasvamaan ihmisen ravinnoksi.

ilmiöt
Korvamerkitty lammas syömässä.
Sanna Kähkönen / Yle

Kesälampaiden perään riittää kysyntää, kertoo suomussalmelainen lampuri Verneri Lindholm. Hänen tilaltaan myydään tänäkin keväänä iso osa karitsoista hyödylliseen käyttöön.

– Niiden kysyntä on kyllä yllättänyt. Lampaan lihan saatavuus on niin hankalaa, joten halutaan sitten itse ostaa eläin, kasvattaa sitä kesä ja laittaa syksyllä pakastimeen.

Kuluttajien kasvava kiinnostus ruoan alkuperästä näkyy myös kesälampaiden ostamisen taustalla.

– Se on taatusti puhdasta ja itse kasvattaen tietää mitä saa. Ihmiset pitävät yhä enemmän ja enemmän itse kasvatetusta, edullisesta lähilihasta, uskoo Verneri Lindholm.

Ihan kenelle tahansa ohikulkijalla lampaita ei voi, eikä saa myydä.

– Hyväksytty pitopaikkatunnus pitää olla, sen saa viranomaiselta. Laumaeläimenä tunnettu lammas tarvitsee myös kavereita, että yhtä kappaletta ei myydä, paitsi jos ostajalla on jo entuudestaan lampaita.

Lampaat seisovat rivissä. Taustalla kainuulainen vaaramaisema.
Sanna Kähkönen / Yle

Verneri Lindholm tietää, että lammas on nurmikoiden ja vesakoituneiden pihojen tehokas leikkuri.

– Tännekin tulee kesäasukkaita, jotka eivät ole käyneet tiluksillaan vaikka moneen vuoteen, niin kyllä lammas siistii paikat äkkiä. Se kyllä raivaa pusikoituneet pihat vauhdilla.

Ihminen tietää ottaessaan kesälampaan kohtalon

Verneri Lindholm katselee eläimiään lempeästi ja hoitaa niitä parhaalla mahdollisella ammattitaidolla. Samalla hän korostaa, että lammas on tuotantoeläin siinä missä sika ja nautakin. Se on tarkoitettu ihmiselle ravinnoksi.

– Jotenkin puuttuu se ymmärrys, että mistä maatalouden tuotteet ovat lähtöisin. Ei tiedetä maidon eikä kanamunan alkuperää.

Verneri Lindholm
Sanna Kähkönen / Yle

Maaseudulta tuttujen, nykyjään ajoittain unohtuneiden itsestäänselvyyksien vuoksikin Verneri Lindholm kehoittaa harkitsemaan kesälammasta.

– Jos vain on olosuhteet kunnossa ja mahdollisuudet kasvattaa itselle lihaa. Se on lapsillekin tervettä nähdä, kuinka eläin kasvaa. Aikuisen pitää samalla kertoa, kuinka siitä saadaan ruokaa. Onhan se pieni karitsa lapsille mukava seurattava.

– Sitten, kun syksyn tullen eläin häviää, siitä pitää kertoa rehellisesti, että minne pihan lammas meni ja miksi. Se on kiertokulku, jota ei voi lapsiltakaan poissulkea. Olen itsekin ollut pienestä asti mukana seuraamassa, kun eläimiä teurastetaan, suomussalmelainen lampuri Verneri Lindholm painottaa.