Yle Uutiset Ukrainassa: Epävarma tulevaisuus ahdistaa Donetskissa

Väkivallan uhka on johtanut siihen, että monet pelkäävät kertoa avoimesti mielipiteensä Ukrainan yhtenäisyydestä ja maan suhteesta Venäjään.

Ulkomaat
Ihmisiä torilla Lenin patsaan juurella.
Venäläismielisten mielenosoitus Donetskissa Leninin aukiolla.Erkka Mikkonen / Yle

Itä-Ukrainassa sijaitsevassa Donetskissa jännitteet kytevät pinnan alla.

Tunnelma kaupungissa on päällisin puolin rauhallinen: lehtien silmut ovat juuri avautumassa, ja ihmiset kävelevät verkkaisesti kunnostetulla puistobulevardilla. Kaupunkilaisia kuitenkin ahdistaa alueen epävarma tulevaisuus.

– Pelkään perheeni puolesta. Tällä alueella ei ole tulevaisuutta. Suurin osa ihmisistä haluaa, että Venäjä olisi meidän vierellämme, se on kuitenkin vahva talous, Etelä-Ukrainan Odessasta Donetskiin muuttanut pankkiiri Igor Vazavikov sanoo.

– Olen jo asunut Neuvostoliitossa ja tiedän, mitä se on. Eurooppa oli haaveeni, mutta ei tällä tavoin valtavilla harppauksilla ja kiirehtimisellä. Ihmiset eivät ole materiaalisesti tai henkisesti valmiita tällaiseen vauhtiin, kertoo Irinaksi itsensä esitellyt keski-ikäinen nainen.

Mielenosoitukset vaativat ensimmäiset kuolonuhrit

Mutta avoimilta väkivaltaisuuksiltakaan ei ole vältytty. Levottomuudet aiheuttivat kaupungin ensimmäiset kuolonuhrit torstaina 13. maaliskuuta, kun Donetskin pääaukiolle kokoontuivat yhtä aikaa Venäjä- ja Ukraina-mieliset väkijoukot.

Surmansa sai ukrainalaismielinen opiskelija Dima Tshernjavski ja kaksi muuta aktivistia, joiden henkilöllisyys ei ole tiedossa. Nyt Leninin aukiolle on tuotu kukkia kuolleiden aktivistien muistolle. Vieressä on myös kukkalaite vastapuolta edustavan, Ukrainan lakkautetun turvallisuuspoliisin Berkutin uhreille Kiovassa.

Ukraina-mielisten mukaan poliisi ei turvannut Leninin aukion mielenosoittajia. Heidän mielestään poliisi myös hidasti kuolettavasti haavoittuneita aktivisteja pääsemästä ensiapuun. Venäjä-mieliset syyttävät vastapuolta provokaatiosta.

Välikohtauksen jälkeen ukrainalaismieliset ovat lopettaneet järjestämästä mielenosoituksia. Monet pelkäävät kertoa avoimesti kannattavansa Ukrainan yhtenäisyyttä.

– Kuolemien jälkeen ilmapiiri kaupungissa on muuttunut. Uskon, että osa ukrainalaismielisistä ei enää uskalla kertoa julkisesti sitä, mitä he ajattelevat sisimmässään, sanoo taksikuski Aleksandr Katashinko.

Donetskin suuntana Venäjä vai Eurooppa?

Aiemmin maaliskuussa Venäjä-mieliset valtasivat kaupungin hallintorakennuksen kolmeksi päiväksi itselleen ja nostivat salkoon Venäjän lipun. Nyt rakennuksen katolla liehuu taas Ukrainan lippu. Sisäänkäyntiä vartioivat ympärivuorokautisesti sisäministeriön joukot mellakkavarusteissaan.

– Me olemme täällä Euroopan puolesta, sanoo yksi nuorista turvallisuusjoukkojen poliisista. Toiset säestävät kommenttia pienellä naurunpurskahduksella.

Ohjelmoija Dmitri Kirienko kannattaa Donetskin liittämistä Venäjään Krimin niemimaan tapaan. Hän toivottaa venäläissotilaat tervetulleiksi Itä-Ukrainaan.

– Pidän venäläissotilaita näillä mailla vapauttajina vallankaappauksen tehneiltä rikollisilta, sanoo Dmitri Kirienko.

Donetskin alue on kuuluista hiilikaivoksistaan ja raskaasta teollisuudestaan. Aleksandr Katashinko ihmettelee, mikseivät kaivosmiehet eivät ole vielä valinneet puoltaan alueen tulevaisuuden suhteen.

– Donetskin kaivosmiesten lakot olivat sysäys Neuvostoliiton hajoamiseen, Katashinko muistuttaa.