1. yle.fi
  2. Uutiset

Vapaasukelluksessa rikotaan maailmanennätyksiä tiheään

Vapaasukelluksen maailmanennätyksiä parannellaan koko ajan. Ihminen on käynyt ilman happilaitteita todistettavasti liki 130 metrissä. Myös suomalaiset ovat saaneet 100 metrin rajan rikki. Maailman parhaat vapaasukeltajat avaavat kautensa Asikkalan jääsukellustapahtumassa.

urheilu
Vapaasukeltajat Päijänteen Kinisselällä Asikkalassa.
Vuonna 2013 jääsukellustapahtumassa riitti hyvin jäätä vapaasukeltajille.Antero Joki

Vapaasukellus on urheilulajina vielä nuori, vaikka sukeltamisen juuret ulottuvat tuhansien vuosien päähän. Ihmiset ovat aikojen saatossa sukeltaneet muun muassa ruokaa merten syvyyksistä.

Urheilumielessä vapaasukellusta on harrastettu muutama vuosikymmen.

- Maailman vapaasukellusjärjestö on vasta 21-vuotias, joten laji on todella nuori. Tästä syystä uusia maailmanennätyksiä tehdään koko ajan, vapaasukeltaja Antero Joki sanoo.

Isojen poikien sarjaan

Vapaasukelluksessa kilpaillaan kolmessa eri lajissa: syvyyssukelluksessa, hengityksen pidättämisessä ja pituussukelluksessa.

Maailmanennätyslukemat ovat huimia – ja uusia ennätyksiä tahkotaan koko ajan. Hengityksen pidättämisessä maailmanennätysaika on yli 11 minuuttia. Syvyyssukelluksessa ihminen on todistettavasti käynyt lähes 130 metrin syvyydessä.

- Minulle suuri virstanpylväs oli se, kun sain sadan metrin rajan rikki. Sen jälkeen olen voinut sanoa päässeeni isojen poikien sarjaan.

Hallitseva syvyyslajien Suomen mestari 47-vuotias Antero Joki iloitsee siitä, että vapaasukelluksessa ikä ei ole tullut vastaan.

Vaikka olen jo vanha ukko, omassa kropassa on vielä kehitysmahdollisuuksia. Uskon, että voin päästä vielä syvemmälle.

Antero Joki

- Vaikka olen jo vanha ukko, omassa kropassa on vielä kehitysmahdollisuuksia. Uskon, että voin päästä vielä syvemmälle.

Jääsukellustapahtuma avaa kauden

Maailman parhaat vapaasukeltajat kokoontuvat Asikkalaan Päijänteen jäälle lauantaina 29. maaliskuuta. Perinteeksi muodostunut Asikkala on the rocks -jääsukellustapahtuma järjestetään Kinisselällä paikassa, jota pidetään yhtenä Suomen parhaista vapaasukelluspaikoista.

Antero Joki kertoo paikan olevan erinomaista sukellusaluetta, koska selällä syvyys on laajalla alueella jopa yli 70 metriä.

- Tällä hetkellä vesi on kirkkaimmillaan. Näkyvyys on Päijänteessä yli 20 metriä. Siitä tulee huikea fiilis.

Lue seuraavaksi