Suomalainen kumina pitää pintansa maailmalla

Suomalainen kumina pitää pintansa maailmanmarkkinoilla. Lähes 30 prosenttia maailman kuminasta tuotetaan Suomessa. Suomen vahvuus on hyvin toimiva tutkimus- ja tuotantoketju. Suomessa kuminaa viljelee noin 1 500 viljelijää.

Kotimaa
Kuminan siemeniä.
Kuminan siemeniä.YLE / Samuli Holopainen

Sulkavalainen Jyrki Pulkkinen on kasvattanut kuminaa pian kymmenen vuotta.

– Jonkin verran oli Etelä-Savossa kuminan kokeilijoita ja tuli itsekin lähdettyä mukaan muutamalla hehtaarilla ja siihen jäi kiinni, Pulkkinen muistelee.

Vuosien mittaan miehen peltopinta-ala on kasvanut ja tällä hetkellä kumina kasvaa 80 hehtaarilla.

– Kun oppi viljelytekniikat ja sai vähän varmuutta siihen, niin uskalsi pinta-aloja kasvattaa.

Nykyisin suomalaisen kuminaviljelyn pääpaino on Länsi- ja Etelä-Suomessa, mutta Itä-Suomessakin kasvaa kuminaa 2 500 hehtaarin alalla, mikä on noin 15 prosenttia koko maan kuminapelloista.

Neljännes maailmanmarkkinoista suomalaisilla

Erikoiseksi kuminan tekee se, että valtaosa tuotannosta menee vientiin ja Suomi pitää hallussaan maailmanmarkkinoista yli neljännestä.

Pitkä, valoisa päivä antaa suomalaiselle kuminalle hyvän aromin. Kumina ei myöskään tuota merkittävästi isompaa satoa Keski-Euroopassa.

Tutkijan mukaan huipulle on päästy myös tiimityön ansiosta.

– Tässä on tällainen yhteinen, ehkä jonkinlainen me-henki jopa. Haluamme, että kuminaketju toimii ihan alkutuotannosta alkaen. Sopimusviljelijät ja tutkimus ovat olleet ketjussa mukana, MTT:n erikoistutkija Marjo Keskitalo sanoo.

Kuminaan liittyvää tutkimusta on tehty paljon muun muassa MTT:n Karilan tutkimuspelloilla Mikkelissä.

Keskisatoa voidaan kasvattaa

Vastikään päättyneessä nelivuotisessa hankkeessa selvitettiin kuinka suomalaista kuminaa voidaan tuottaa entistäkin enemmän. Mahdollisuuksia on, sillä keskisato voisi olla jopa kolminkertainen nykyiseen verrattuna. Muun muassa perustamisvuoden entistä paremmalla rikkakasvien torjunnalla on keskeinen rooli keskisadon kasvattamisessa.

Itä-Suomessa kuminanviljely on lisääntynyt Pohjois-Savossa, mutta esimerkiksi Etelä-Savossa Sulkavalla kasvun suhteen ollaan maltillisella mielellä.

– Varmaan jos saa hyviä peltoaloja, niin tulee lisättyäkin kuminaa, mutta katsotaan nyt ensin nämä nykyiset kuminat pois ja suunnitellaan sitten uusia, sulkavalainen kuminanviljelijä Jyrki Pulkkinen tuumaa.