1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kari Hotakaisen Luonnon laki näyttämölle Helsingin kaupunginteatterissa

Teos kertoo  auto-onnettomuudessa loukkaantuneen päähenkilön, maalämpöyrittäjä Rautalan toipumisesta sairaalassa.

kulttuuri
Kari Hotakainen
Yle

Kari Hotakaisen viimeisin romaani Luonnon laki muokataan näytelmäksi. Ensi-illan on määrä olla kevätkaudella vuonna 2015, kertoo Helsingin kaupunginteatterin johtaja Asko Sarkola. Luonnon laki romaanin dramatisoi näyttämölle Sami Keski-Vähälä.

Kari Hotakainen kertoi romaaninsa sovittamisesta näyttämölle Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelmassa.

Teos kertoo auto-onnettomuudessa loukkaantuneen päähenkilön, maalämpöyrittäjä Rautalan toipumisesta sairaalassa. Myös kirjailija Kari Hotakainen oli vakavassa auto-onnettomuudessa pari vuotta sitten. Kirjassa on paljon omakohtaisia muistoja toipumisesta, ja Hotakainen arvelee, että valmiin näytelmän katseleminen voi ottaa koville.

– En tietenkään mielelläni muistele onnettomuutta. Mutta jos pytyin kirjan kirjoittamaan, niin eiköhän näytelmän katsominenkin onnistu, sitten kun se ensi vuonna valmistuu. Joitain mielenliikkeitä siinä voi tulla, mutta minähän olen hyvä niitä peittämään, toteaa Hotakainen.

Teos käsittelee myös julkisen sektorin leikkauksia ja alasajoa, joka on nyt hyvin ajankohtainen teema. Juuri ajankohtaisuus voi Hotakaisen mukaan aiheuttaa myös ongelmia.

– Aihe voi olla tietyn ajan superajankohtainen, mutta sitten asia jää, eikä ajankohtaisuudella voi enää ratsastaa. Mutta tässä romaanissa ainakin yritetään puhua leikkauksista myös laajemmalla tasolla.

Kari Hotakainen toivoo, että näytelmässä säilyvät hänen romaaninsa alkusanat "älä kato ittees, kato taivasta".

Lue seuraavaksi