Rahapula ja vapaaehtoisten ikääntyminen koettelevat kotiseutumuseoita

Suomessa on tuhatkunta harrastajien voimin hoidettua kotiseutu- ja erikoismuseota. Museovirasto on sälyttänyt näille suuren vastuun suomalaisen elämänmuodon tallentamisesta. . Rahapula ja nuorten vapaaehtoisten puuttuminen ovat museoväen huolena. Museovirasto luottaa perinteen tallentumiseen

ilmiöt
Pajamäen kotiseutumuseo Toholammilla

Pienissä museoissa maakuntamuseoiden ammatillinen tuki otetaan kiitollisina vastaan, mutta eniten harveneva vastuunkantajien joukko kaipaa pysyvää taloudellista tukea. Hiipuvan talkooinnostuksen virittämiseen toivottaisiin löytyvän uuden polven mukaansa tempaava viisastenkivi.

Toholammin Pajamäen perinnekeskukseen on talkoovoimin koottu talonpoikaista historiaa parin kymmenen vuoden ajan.

Rahaa on saatu Keski-Pohjanmaan kulttuurirahastolta, museovirastosta ja ympäristökeskuksesta. Kielteisiä päätöksiä on kuitenkin aimo nippu.

– Olen sanonut, että niillä kielteisillä päätöksillä saisi hyvinkin tapetoitua tämän museon yhden huoneen, Pajamäen puuhamies ja yksi perustajajäsenistä Erkki Kujala kuvaa parinkymmenen vuoden aikana rahoitukseen tehtyä työmäärää.

Rahoituksen lisäksi Erkki Kujala on huolissaan vastuunkantajien vähenevästä joukosta. Kujalan mukaan Pajamäki ei ole yksin tämän ongelman kanssa, sama tilanne on myös kotiseutumuseoilla.

– Minä ole kyllä todella huolestunut. Seuravan kymmenen tai viidentoista vuoden aikana talkoopohjalla toimivissa yhdistyksissä on sellainen sukupolvenvaihdos, jollaista ei ole nähty. Mistä löytyy kaikkeen toimintaan uudet vastuunkantajat, Erkki Kujala pohtii.

Museovirasto luottaa harrastajien intohimoon

Kansallisen elämäntavan ja perinteen tallentumisesta kantaa vastuun viimekädessä Museovirasto ja sen alaisuudessa toimiva Kansallismuseo, joka puolestaan koordinoi työtä yhdessä maakuntamuseoiden kanssa.

Amanuenssi Risto Hakomäki Kansallismuseosta ei jaa Erkki Kujalan huolta vapaaehtoistyön hiipumisesta.

– Minulla ei ole pienintäkään epäilystä, etteikö suomalainen elämänmuoto tulisi tallennettua museoihin. Olen kiertänyt ympäri maata kotiseutumuseoissa ja erityismuseoissa. Olen aistinut sen innostuksen, jolla työtä tehdään, Risto Hakomäki sanoo. Hän lisää vakuudeksi, että esimerkiksi suomalaisen apteekkitoiminnan tallennukseen on erikoistunut yli 20 museota.

Rahoituksen ongelmallisuuden Risto Hakomäki myöntää, mutta toteaa, että samanlaisessa rahoituskriisissä on koko vapaaehtoinen kulttuurielämä.

– Ei pidä lannistua vaikka 20 lähetetystä hakemuksesta 19 tulee kielteisenä takaisin. Pitää jaksaa vain yrittää, Risto Hakomäki kannustaa.