Arman Alizad usuttaa nuoria unelmoimaan - muiden kuunteleminen voi tuhota tulevaisuuden

FLÄSH-päivä veti yli 400 nuorta yökerhoon keskellä päivää. Idea oli usuttaa nuoria yrittäjyyden ja unelmien perään. Päivän pääpuhuja oli vaatturimestari ja jokapaikan mediamies Arman Alizad.

Kuva: Bikka Puoskari / Yle

Rovaniemellä järjestettiin perjantaina 15–29-vuotiaille suunnattu FLÄSH-päivä, jonka idea oli kannustaa nuoria yrittäjyyteen ja unelmien tavoitteluun.

Hyvin väkeä vetäneen tapahtuman järjesti Lapin liiton Nuorten Lappi -hanke yhteistyössä Lapin ammattikorkeakoulun, Rovaniemen Kehitys Oy:n, Lapin ammattiopiston Yrittäjyyskoulun, Unelmatehdas-hankkeen sekä Inspiroiva Alarieston kanssa.

FLÄSH-päivän pääpuhuja oli vaatturimestari ja yrittäjäkonkari Arman Alizad. Hänen lisäkseen puhujina nähtiin muiden muassa menestyviä nuoria lappilaisyrittäjiä, mutta ääneen puhuttiin myös konkurssitarinoista ja yrittäjäpolun vaikeista hetkistä.

Unelmista pitää puhua, mutta reaktioihin ei saa jäädä kiinni

Perjantain pääpuhuja Arman Alizad on paitsi räätäli, myös media-alan ja maailman joka paikan koluaja.

Viime vuosina Alizad on tullut yleisölle yhä tutummaksi erityisesti omalaatuisten matkaohjelmiensa,Kill ArmaninjaArman ja viimeinen ristiretki-sarjojen kautta. Jälkimmäinen palkittiin alkuvuoden Kultainen Venla -gaalassa vuoden parhaaksi realityksi ja Arman Alizad parhaaksi tv-esiintyjäksi. Silti sarjojen televisioon päätymiseen ei alkujaan uskonut juuri kukaan, Alizad kertoo.

Jos annat jonkun toisen vaikuttaa unelmaasi, niin voi olla että tuhoat tulevaisuutesi.

Arman Alizad, vaatturimestari ja median monitoimimies

– Ne on ollu sellasia ideoita, jotka oli muiden mielestä ihan surkeita. Meille sanottiin, että tämä on niin huono, että tätä ei tulla ikinä näkemään telkkarissa.

Toisin kävi. Sittemmin sarjojen esitysoikeuksia on myyty ahkerasti ulkomaillekin. Omista kokemuksistaan käsin Arman Alizad kannustaa nuoria unelmoimaan.

– Unelmat pitää sanoa ääneen, ja katsoa vähän, millaisen reaktion saa. Mutta sitä reaktiota ei saa ikinä pelästyä, jos se on jollain tapaa negatiivinen.

Arman Alizadin mukaan muiden kuunteleminen väärällä hetkellä voi tuhota koko tulevaisuuden.

– Ei ikinä pidä uskoa, mitä joku toinen sanoo, ennen kuin on yrittänyt sitä asiaansa. Jos annat jonkun toisen vaikuttaa unelmaasi pelkällä mielipiteellään, niin sehän voi olla että tuhoat tulevaisuutesi ja kaiken.

Vaatturimestari uskoo, että idean lopullinen laatu selviää vasta, kun hommiin on ryhdytty.

– Pitää yrittää ensin. Sitten tietää, oliko se hyvä vai huono ajatus.

Joka paikassa toitotetaan, että voi vitsi kun on kurjaa, kukaan ei ymmärrä ja verojen kanssa on vaikeaa.

Arman Alizad, vaatturimestari ja median monitoimimies

Alizad uskoo, että vaikka päättäisi ryhtyä yrittäjäksi, elämän ei tarvitse muuttua onnettomaksi taisteluksi tuulimyllyjä vastaan.

–Joka paikassa toitotetaan, että voi vitsi kun on kurjaa, kukaan ei ymmärrä ja verojen kanssa on vaikeaa. Se on alitajuisesti ihmisiä lannistava asia, josta pitäisi päästä eroon.

Vaikka median monitoimimies ei halua lannistaa ketään, vaikka myöntääkin, että yrittäjä painaa pidempää ja raskaampaa päivää. Lannistamisen sijaan median monitoimimies haluaa puhua yrittämisen positiivisista puolista.

– Pääsee toteuttamaan itseään, saa pitää langat omissa käsissään, ajaa omia  unelmiaan ja tehdä sitä mitä rakastaa.

"Sanoin, että 25-vuotiaana olen kuollut tai vankilassa. Onneksi olin vankilassa."

Rovaniemen FLÄSH-päivässä oman tarinansa oli kertomassa myös 32-vuotias remontointi- ja saneerausyrittäjä Aapo Marjala. Hän on Borealia-firmansa toimitusjohtaja ja parinkymmenen työmiehen pomo.

25-vuotiaana sanoin, että kolmekymppisenä minulla on oma menestyvä yritys, perhe ja talo Kemijoen rannalla.

Aapo Marjala

Aapo Marjalan tie menestyväksi yrittäjäksi ei ollut se suoraviivaisin: takana on rankka nuoruus ja huumetuomioita.

– 18-vuotiaana sanoin, että 25-vuotiaana olen vankilassa tai kuollut. Onneksi olin vankilassa. Kävin katsomassa siellä aidan toisella puolella, että miltä siellä näyttää, ja ei se hyvältä näyttänyt, Aapo Marjala sanoo.

Tuolloin oli aika miettiä tulevaisuutta uusiksi.

–25-vuotiaana sanoin, että kolmekymppisenä minulla on oma menestyvä yritys, perhe ja talo Kemijoen rannalla. Näin on tapahtunut. Enää en uskalla lausua tulevaisuudesta mitään, Marjala jatkaa.

Rankoista ajoista tähän päivään ja menestyväksi yrittäjäksi Aapo Marjalaa on kantanut sisu ja pitkäjänteisyys.

– Pitää jaksaa tehdä sitä päivää ja uskoa itseensä ja ajatukseensa huonoinakin päivinä.

Remontointiyrittäjä Marjala arvelee, että yksi rankkojen nuoruusvuosien jäljistä on juuri hänen periksiantamattomuutensa.

– Jos minä päätän olla viiden vuoden päästä tuolla, niin pyrin siihen tavoitteeseen intohimoisesti. Polku, jota pitkin sinne mennään, voi kyllä muuttua matkan varrella.