Asutko tulvariskialueella? Tulvivat alueet voi katsoa kartasta

Pohjois-Pohjanmaan tulvariskialueet pystyy katsomaan entistä tarkemmin internetistä. Tulvakarttapalveluun on koottu maakunnasta 16 eri aluetta, joilla on tulvavaara. Lisäksi karttoihin on merkitty erityisiä riskikohteita tulvan sattuessa.

Kotimaa
Ylikiimingin Rantatie veden vallassa
Kati Jurkko / Yle

Pohjois-Pohjanmaan tulvariskialueita on tarkennettu netissä. Tulvakarttapalveluun on koottu maakunnasta 16 eri aluetta, joilla on tulvavaara. Kyseessä ei ole reaaliaikainen tulvaseuranta, vaan kartoille on mallinnettu tulvia eri toistuvuuksilla. Tietoa saa siis siitä, missä tulvii esimerkiksi keskimäärin kerran 20 vuodessa tai kerran 100 vuodessa.

Lisäksi kartoille on merkattu erityisiä riskikohteita tulvan sattuessa.

- Palvelu on tehty esimerkiksi jokivarressa asuville tai mökkiläisille. Palveluun on mallinnettu mahdollisia tulva-alueita eli sitä, minne vesi leviää jos se pääsee uomasta pois, kertoo Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen ympäristöinsinööri Kaisa Kettunen.

Tulvariskien kartoitus vie aikaa

Tulvariskien kartoitus on vielä kesken ja jokivarsien asukkailta toivotaankin lisää tietoja tulvista.

- Toivomme asukkailta totta kai enemmän oma-aloitteisuutta. Käytännössä esimerkiksi puun kylkeen kannattaa laittaa merkki, minne asti tulvavesi on noussut. Me käymme sen mittaamassa ja syötämme tiedot tulvakarttapalveluun.

Tulvariskien kartoitus- ja hallintatyö on parhaillaan käynnissä Kalajoella, Siikajoella, Iijoella ja Pyhäjoella. Tänä vuonna riskit kartoitetaan Kiiminkijoella. Rajuista kevättulviista tunnetun Siikajoen tulvariskikartat valmistuvat tämän vuoden loppuun mennessä.

- Kiiminkijoessa on kartoitettu toistaiseksi vain pieniä alueita. Teemme ensin kartat ja kartoitamme riskit, minkä jälkeen selvitämme, mistä tulvat johtuvat ja mitä toimenpiteitä Kiiminkijoella voisi tehdä, Kaisa Kettunen kertoo.

Esimerkiksi puun kylkeen kannattaa laittaa merkki, minne asti tulvavesi on noussut. Me käymme sen mittaamassa ja syötämme tiedot tulvakarttapalveluun

ympäristöinsinööri Kaisa Kettunen

Merkittävät riskit Kalajoella ja Iijoella

Ympäristöministeriö on aiemmin nimennyt merkittäviksi tulvariskialueiksi Kalajoen varressa Alavieskan ja Ylivieskan välin sekä Iijoen varressa Pudasjärven keskustan.

Erillisiä riskialueita voivat olla esimerkiksi turvetuotantoalueet, voimalaitospaikat tai vaikkapa kulttuurihistoriallisesti arvokkaat kohteet.

Pudasjärven kohdillakin riskipaikkoja on.

- Jos katsotaan vaikka kerran 20 vuodessa toistuvaa tulvaa Pudasjärvellä, niin esimerkiksi Kuusamontie on riskikohde. Tie on siinä suojeltu tulvapenkereillä, mutta jos penger murtuu, vesi leviää tielle. Jos puhutaan erittäin harvinaisesta tulvasta eli kerran 250 vuodessa sattuvasta tulvasta, vesi voi levitä esimerkiksi Pudasjärven kirjaston pihalle tai Rimminkankaan koulu jäädä tulvan saartamaksi, ympäristöinsinööri Kaisa Kettunen sanoo.

- Toki nyt puhutaan sellaisista asioista, jotka eivät välttämättä toteudu meidän elinaikanamme, mutta skenaariot on tehty varmuuden vuoksi.