Muuttolinnut saapuivat etuajassa Etelä-Karjalaan

Aikainen kevät on saanut muuttolinnut palaamaan kotikonnuille Etelä-Karjalaan jo kuukauden normaalia aiemmin. Hanhista, peipoista ja västäräkeistäkin on jo tehty havaintoja.

luonto
Västäräkki
Västäräkki Raisionjoen rantalepikossa vappuna 2013.Risto Kangassalo

Muuttolinnut ovat palanneet Etelä-Karjalaan melkein kuukauden normaalia aiemmin. Hanhia on havaittu Lappeenrannan Joutsenon alueella ja Parikkalassa.

Jos tulee takatalvi, niin jotkut jo palanneet linnut voivat lähteä vielä takaisin hetkeksi lämpimämpään paikkaan, kuten Viroon.

Juha Juuti

- Esimerkiksi Konnunsuon suurilla aukeilla niitä on jo nähty, sanoo Juha Juuti Etelä-Karjalan lintutieteellisestä yhdistyksestä.

Myös viimeisinä palaavista, hyönteisiä syövistä linnuista, kuten peipoista ja västäräkeistä on jo tehty havaintoja. Pääskyjä saadaan kuitenkin vielä odottaa.

- Jos tulee takatalvi, niin jotkut jo palanneet linnut voivat lähteä vielä takaisin hetkeksi lämpimämpään paikkaan, kuten Viroon, sanoo Juuti.

Venäjän kautta Suomeen palaa yleensä petolintuja, koska ne lentävät vain mantereiden yli. Esimerkiksi kotkia on jo havaittu eri puolilla maakuntaa.

Kaukaisimmat paikat, jonne Suomessa asuvat muuttolinnut lentävät ovat Juutin mukaan Afrikan maissa ja Etelä-Euroopassa.