Google-oppimisympäristö käyttöön Rovaniemen kouluissa

Noin 7 000 oppilasta saa käyttöönsä sähköiset palvelut. Syväsenvaaran koulun rehtorin Mari Vuorisalon mukaan oppimisympäristö mullistaa koulutyötä.

Kotimaa
Henkilö selaa e-kirjapalvelua tabletilta.
Yle
Henkilö selaa e-kirjapalvelua tabletilta.
Syväsenvaaran koulun rehtori Mari Vuorisaloa ja Opetushallituksen erityisasiantuntija Tiina Heinoa haastattelee Johanna Sarjas.

Rovaniemen kouluissa otetaan kevään aikana käyttöön Google Apps For Education –palvelu. Oppilas saa opiskelukäyttöönsä sähköpostin, tallennustilaa, sähköisen kalenterin, dokumenttien luomiseen työkaluja sekä muita sähköisiä palveluita. Pilvipalvelun avulla oppilaat voivat käyttää pakettia koulussa, kotona tai kannettavilla tietokoneilla missä vain. Yhteensä noin vajaa 7 000 oppilasta saa palvelut käyttöönsä.

Google-paketti on ilmainen. Koulutuspalvelujen johtaja Heikki Ervastin mukaan kaupunki maksoi vain mainosten estämisestä.

- Kyse on hyvin pienestä summasta.

Paketti on jo osittain käytössä. Syväsenvaaran koulun rehtori Mari Vuorisalon mukaan oppimisympäristö mullistaa koulutyötä.

- Oppilaat voivat tehdä ryhmätyötä eri sijainneissa ja he sekä opettaja voivat seurata samalla työn valmistumista. Oppilaat oppivat tuottamaan tietoa yhteisöllisesti. Opettaja voi palvelun avulla luoda etukäteen tehtävän ja jakaa sen palvelun avulla oppilailden tileille. Kun oppilas tekee tehtävän opettaja saa vastaukset, piirustuksen tai taulukon heti nähtäväkseen.

Jokaisen oppilaan tili on käytössä koko kouluajan. Oppilaan vaihtaessa koulua hän voivat siirtää oppimissivustonsa henkilökohtaiseen hallintaan ja säilyttää työnsä vaikka vanhuuspäiviinsä saakka, uskoo Vuorisalo.

Oppimisympäristö on laiteriippumaton, siihen pääsee millä hyvänsä laitteella internetissä.

Vanhemmatkin oppivat

Vuorisalon mukaan oppilaan saadessa tilin oppimisympäristöön myös vanhemmat saavat mahdollisuuden oppia käyttämään eri palveluita.

- Järjestämme vanhempainiltoja, joissa näytämme miten oppimisympäristössä toimitaan.

Rovaniemeläisten koululaisten vanhemmat ovat saaneet Google-palvelun käyttöönottoa edellyttävän sitoumuspaperin, jonka allekirjoittamalla saa palvelut käyttöönsä.

Oppilaiden pääsyä tiettyihin palveluihin rajoitetaan. Esimerkiksi YouTube avautuu vain yli 13-vuotiaille, jotka saavat käyttöönsä myös Google+ -sosiaalisen palvelun.

Opetushallitus kannustaa oppimisympäristöihin

Opetushallituksen erityisasiantunija Tina Heinon mukaan koulujen ja oppilaitosten kannattaa ottaa käyttöön uusia sähköisiä oppimisympäristöja.

- Me emme ota kantaa, kenen palveluja kaupungit tai koulut ostavat, Googlehan ei ole ainoa näiden palvelujen tarjoaja, sanoo Heino.

Myös Rovaniemen Steinerkoulu olisi kiinnostunut Googlen tai muiden tarjoamista oppimisympäristöpalveluista, mutta toistaiseksi koulun pyrkimykset saada Googlelta palvelua ovat tyssänneet, luokanopettaja Ilkka Franssila-Siitonen pahoittelee.

- Olemme kenties liian pieni toimija, sanoo Franssila-Siitonen.

Malesia on ottanut käyttöön Googlen oppimisympäristön maan kaikille koululaisille, joita on noin 10 miljoonaa.