1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Siuntioon nousee ekokylä luonnonmateriaaleista

Siuntioon on tulossa uusi ekologinen ryhmäpuutarha-alue. Alueen rakennuksissa suositaan luonnonmukaisia materiaaleja, kuten järviruokoa. Limpanpuun ekokylässä on tällä hetkellä valmiina kaksi mökkiä ja lisää on luvassa kysynnän mukaan.

Kotimaan uutiset
Seppo Mannermaa kehittelee ekokylää Siuntioon.
Yle

Siuntion Annilantien varressa kohoaa tällä hetkellä kaksi muusta maalaismaisemasta poikkeavaa pikkumökkiä. Yrittäjä Seppo Mannermaa myi alun perin rakennustarvikkeita, nyt kokonaisia mökkejä.

– Aikanaan myin ulkomailla rakennustarvikkeita kuten lämpökäsiteltyä puuta, silloin kun se tuli markkinoille. Ei kyllä kovin hyvin mennyt kaupaksi, mutta sitä kautta rupesin pikkuhiljaa ajattelemaan, mikä olisi kaikkein mukavin tapa asua. Ajattelin, että tällainen ekologinen yhteisö voisi olla kiva.

Ruokomökki on viileä helteellä ja lämmin kylmällä säällä

Espoolaisyrittäjän puuhaamien ekomökkien näyttävin yksityiskohta on katto, joka on seinien tapaan järviruokoa. Rakenne pitää sisätilan viileänä helteessä ja lämmittää kylmemmällä säällä. Talvikäyttöön mökeistä ei kuitenkaan ole.

Katto on virolaisen mestarin tekemä ja sitten siinä harjalla on lasi, josta tulee hyvin valoa sisään.

Seppo Mannermaa

– Katto on virolaisen mestarin tekemä ja sitten siinä harjalla on lasi, josta tulee hyvin valoa sisään. Tuo ruokokatto ja rapattu seinä pitävät myös koneellisen ilmanvaihdon tarpeen hyvin pienenä, sisätilat jäähtyvät painovoimaisesti, Mannermaa kuvailee.

Kylä muodostuu asukkaidensa näköiseksi

Mannermaan tiluksille on kaavoitettu paikka 40 vapaa-ajan asunnolle, kuudelle omakotitalolle, muutamille työtiloille sekä yhteissaunalle. Kiinteistöosakeyhtiömuotoista kylää on tarkoitus kasvattaa pikkuhiljaa.

– Minulla on koko elämä aikaa, en ole laittanut mitään päivämäärää mihin mennessä pitää olla valmista. Minä luon puitteet ja sitten katsotaan millainen yhteisö ja missä vauhdissa tänne tulee. Esimerkiksi viljelypalstojen koko on 180-800 neliötä, joku haluaa pelkän kukkapenkin ja joku muu kenties mittavan mansikkaviljelmän, Mannermaa pohtii.

Lue seuraavaksi