Kriisissä Venäjä kuin tehokas yhtiö, EU byrokraattinen kuntayhtymä

Venäjä yllätti Ukrainan kriisissä lännen varsin perusteellisesti Krimin alueen haltuunotolla, arvioi Tampereen yliopiston rauhan- ja konfliktintutkimuskeskus Taprin erikoistutkija Marko Lehti. Yleensäkin hänen mukaansa näyttää siltä, että demokratiaan monin tavoin sitoutunut EU on äkillisissä vastakkainasetteluissa auttamattoman hidasliikkeinen verrattuna autoritaariseen, nopeasti päätöksiä tekevään Venäjään.

Ulkomaat
EU-parlamentti koolla istuntosalissa.
Patrick Seger / EPA

Viime päivinä on raportoitu Venäjän armeijan joukkojenkeskityksistä Ukrainan rajalle. Ukrainan sisällä tilanne on kuitenkin näyttänyt rauhoittuvan Venäjän otettua Krimin alueen haltuunsa. Vaikutelma voi johtua näköharhastakin; Venäjä pystyi toimimaan hämmästyttävän nopeasti Krimillä, huomauttaa Taprin erikoistutkija Marko Lehti:

– Se hämmensi koko maailman, ainakin Euroopan ja Yhdysvallat. Samalla se tuotti mediaan jatkuvaa uutisvirtaa. Harvoin, jos koskaan suurvalta on tuolla vauhdilla ja intensiteetillä valloittanut ja liittänyt virallisesti itseensä jonkin alueen.

Tähän tapahtumien vyöryyn verrattuna tämän hetkinen tilanne voi tuntua rauhoittuneen.

– Nyt odotellaan, ja jälleen ratkaisun avaimet tuntuvat olevan Moskovassa.

Marko Lehti ei pidä kovin todennäköisenä, että tilanne kärjistyisi voimakkaasti uudelleen. Mitään vaihtoehtoa ei silti voi sulkea pois.

Odotettavissa pitkä kylmä kausi

Nopeaa neuvotteluratkaisuakaan on tutkijan mukaan turha odotella. Asetelmat ovat hyvin lukkiutuneet. Marko Lehti näkee, että Venäjän on vaikea istuutua neuvottelemaan Ukrainan tilanteesta kenenkään kanssa, kaikki sellainen näyttäisi oman toiminnan vääräksi tunnustamiselta.

Mahdollisesti eteenpäin voitaisiin päästä pienillä askelilla alkaen jännityksen lieventämisestä itäisessä Ukrainassa ja sen lähialueilla. Pakotteistakaan Venäjä tuskin kovin paljon välittää.

Lännelle Lehti suosittaa vastatoimien miettimistä jo valmiiksi siltä varalta, että Venäjällä olisi varastossa vielä uusia liikkeitä esimerkiksi Krimillä. Viime aikojen tapahtumissa Euroopan unionin päätöksenteko on osoittautunut kovin hitaaksi.

– Autoritaarinen, kapitalistinen valtio - kuten Venäjä - pystyy tekemään laajoja operaatioita hyvin nopeasti ja joustavasti. Euroopan unionin kaltainen, monenlaisiin demokraattisiin prosesseihin sitoutunut toimija on hyvin hidas ja jähmeä, koska asiat täytyy hyväksyttää niin monella taholla, Marko Lehti huomauttaa.