Brittitutkijat korjailivat johtopäätöksiään kovan rasvan vaarattomuudesta

Monien tutkijakollegojen mielestä koko tutkimus pitäisi vetää pois virheellisyyttään. Media on tulkinnut tuloksia väärin, puolustautuu yksi tutkimuksen tekijöistä.

Ulkomaat
Pippurimylly, syötävät pajunkissat
Jenny Säkkinen / Yle

Brittitutkijat ovat osittain kumonneet maaliskuun puolivälissä julkaistun tutkimuksensa, joka kyseenalaisti vakiintuneet käsityksen tyydyttyneiden ja tyydyttämättömien rasvojen terveysvaikutuksista.

Tutkimuksen tekivät ovat korjanneet Annals of Internal Medicine -lehden verkkosivulla useita väitteistään, joiden mukaan voin, lihan tai juuston ei voida osoittaa olevan ihmiselle epäterveellisempiä kuin kalan, pähkinöiden tai kasvisrasvojen.

Tutkimuksessa vertailtiin 72 aiemman eurooppalaisen ja yhdysvaltalaisen tutkimuksen tuloksia. Monien kollegojen mukaan vertailut tehtiin huolimattomasti, tärkeitä tutkimuksia oli jäänyt vertailusta pois, ja välillä tulokset kääntyivät jopa päälaelleen.

Päätelmät levisivät tiedotusvälineissä nopeasti ympäri maailmaa. Ne ovat tehneet suurta vahinkoa, sanoo yhdysvaltalaisen Harvardin yliopiston ravitsemustieteen osaston johtaja Walter Willett Science-lehdessä. Hänen mielestään olisi syytä harkita koko tutkimuksen kumoamista tavalla, joka saa mediassa yhtä suurta näkyvyyttä.

Tutkimuksen tekijätkin erimielisiä

Brittitutkimusta johtanut Rajiv Chowdhury Cambridgen yliopistosta pitää kiinni tutkimuksen merkityksestä myös korjattuna. Tutkimukseen osallistunut Dariush Mozaffarian Harvardin yliopistosta sen sijaan myöntää, ettei ryhmässä tehty loppupäätelmä ihan vastaa hänen käsityksiään.

Cambridgen yliopiston Emanuele Di Angelantonion mielestä vika on tiedotusvälineissä, jotka tulkitsivat tuloksia väärin.

– Emme sanoneet, että ravintosuositukset ovat väärin ja ihmiset voivat syödä tyydytettyjä rasvoja mielin määrin. Sanoimme, että suosituksien pohjaksi ei ole vahvaa näyttöä ja kokeita tarvitaan lisää, Di Angelantonio korosti.

Yle Uutiset kertoi tutkimuksesta pian sen julkaisun jälkeen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta kommentoitiin tuolloin, ettei tutkimus horjuttanut sen käsityksiä rasvoista.

– On kaksi ihan varmaa asiaa: kolesteroli aiheuttaa sydäntauteja, ja kolesterolia alentamalla voidaan ehkäistä sydäntauteja. Lisäksi tiedämme aivan varmasti, että tyydyttynyt rasva nostaa veren kolesterolia. Näistä ei ole mitään epäselvyyksiä, sanoi THL:n ylijohtaja Erkki Vartiainen.