1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. muuttoliike

Ruotsinkielisten siirtolaisuutta ryhdytään tutkimaan Kruunupyyssä

Kruunupyyhyn, Pohjanmaalle perustetaan ruotsinkielisten siirtolaisuutta tutkiva keskus. Vaikka kielirajoja ei Siirtolaisuusinstituutissa ole aiemminkaan aluepäällikkö Markku Mattilan mukaan ollut, koki moni taho tarpeelliseksi ruotsinkielisen tutkimuskeskuksen perustamisen.

muuttoliike

Kruunupyyhyn perustetaan ruotsinkielisten siirtolaisuutta tutkiva keskus. Keskus aiotaan perustaa Kruunupyyssä kansalaisopiston tiloihin, sillä kansalaisopisto tunnetaan Kruunupyyssä jo muutenkin maahanmuuttajien kotouttamistyöstä ja siirtolaisuuteen liittyvästä toiminnastaan.

Pohjanmaalla oli virinnyt tarve kehittää suomenruotsalaisen muuttoliikkeen tutkimusta ja arkistointia. Valtakunnallinen keskus tulee osaksi Seinäjoella sijaitsevaa Siirtolaisuusinstituutin Pohjanmaan aluekeskusta.

– Tämähän on ollut meillä tietysti mukana alusta lähtien siirtolaisuusinstituutin toiminnassa, ei meillä mitään kielirajoja ole koskaan ollut. Nyt on vain tullut tarvetta ja jonkin verran aloitteita sieltä sun täältä, että pitäisi saada jonkin näköinen organisaatio, joka keskittyisi juuri tähän ruotsinkieliseen puoleen, kertoo aluepäällikkö Markku Mattila.

Esimerkiksi Suomesta Ruotsiin 1960- ja 70-luvuilla muuttaneista ruotsinkielisiä oli noin viidennes.

Lue seuraavaksi