Englannissa vihitään ensimmäiset homo- ja lesboparit

Ensimmäiset häät pidetään perjantain ja lauantain vastaisena yönä. Whitehallin hallintorakennusten saloissa Lontoossa liehuvat sateenkaariliput juhlistamassa muutosta, johon anglikaaninen kirkkokin näyttää hieman suopuneen.

Ulkomaat
Kahden miehen kädet yhdessä, molempien nimettömissä sormus.
YLE

Samaa sukupuolta olevien pariskuntien avioliitoista tulee Englannissa ja Walesissa laillisia perjantain muuttuessa lauantaiksi. Useat parit ovat valmistautuneet sanomaan "tahdon" heti puolenyön jälkeen.

Skotlanti teki vastaavan lakimuutoksen viime kuussa. Laki tullee voimaan vielä tämän vuoden aikana.

Englannin ja Walesin homoseksuaalit ovat voineet rekisteröidä parisuhteensa vuodesta 2005 alkaen. Adoptio-oikeus heillä on ollut kolme vuotta kauemmin. Siten heidän oikeutensa ovat vanhastaan avioparien kaltaiset, mutta oikeus astua avioliittoon on ollut lakia ajaneille tasa-arvosyystä tärkeä.

Konservatiivihallituksen rivejä repinyt lakiesitys hyväksyttiin viime kesänä. Lain voimaantuloa hallitus juhlistaa nostamalla Whitehallin hallintorakennusten salkoon sateenkaarilippuja viikonlopun ajaksi.

– Yhdessä olemme tehneet maastamme paikan, jossa jokaisella – homoilla ja heteroilla – on oikeus osoittaa rakkauttaan yhtä lailla. Sen kunniaksi kaikkien kannattaa nostaa malja, sanoi varapääministeri Nick Clegg perjantaina.

Pukuliikkeen mallinuket juhlistavat homoliittoja

Anglikaaninen kirkko vastustaa lakia, sillä se katsoo, että avioliitto on vain naisen ja miehen välinen instituutio. Kirkolla on lain mukaan oikeus olla vihkimättä homo- ja lesbopareja. Piispainkokous varoitti viime kuussa pappeja myöskään siunaamasta tällaisia liittoja.

Anglikaanista kirkkoa johtava Canterburyn arkkipiispa Justin Welby antoi kuitenkin torstaina ymmärtää, ettei kirkko enää kampanjoi asiassa aktiivisesti.

Mielipidekyselyjen mukaan kaksi kolmasosaa kansalaisista oli lakimuutoksen kannalla. Vain hieman yli viidennes briteistä ei ottaisi vastaan kutsua homo- tai lesbohäihin, kertoo Britannian yleisradioyhtiön BBC:n teettämä tuore tutkimus. Tällä kannalla oli miehistä 29 prosenttia ja naisista 15 prosenttia.

Myös monet liikeyritykset ovat ilmaisseet iloa lain voimaantulosta. Muun muassa miesten pukuja valmistava Moss Bros on pannut myymälöidensä näyteikkunoihin miesvihkipareiksi puettuja mallinukkeja.

Samaa sukupuolta olevien avioliitot laillistettiin maailmassa ensimmäisenä Hollannissa vuonna 2000. Esimerkkiä on sittemmin seurannut 17 maata, muun muassa kaikki Pohjoismaat Suomea lukuun ottamatta. Lisäksi Yhdysvalloissa tasa-arvoinen avioliitto on voimassa yhä useammassa osavaltiossa.

Lähteet: Reuters, AFP, AP