1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Ekonomisti: Valtion kruununjalokivet menevät myyntiin

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki arvioi hallituksen kehyspäätöksen tarkoittavan ennen kaikkea hyvää tulosta tehneiden pörssiyhtiöiden myyntiä. Ekonomistit suhtautuvat myyntiin suopeasti, vaikka se tarkoittaakin lovea valtion tulevien vuosien osinkotuloihin.

Hallitus päätti maaliskuun lopun kehysriihessään myydä valtion omaisuutta 1,3 miljardin euron edestä. Lisäksi valtio tulouttaa omasta eläkerahastostaan ja valtiontakuurahastosta noin 600 miljoonaa euroa. Kaksi kolmasosaa potista aiotaan käyttää valtionvelan lyhentämiseen ja loput kasvua tukeviin toimenpiteisiin.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki arvioi, että ensimmäisenä myyntiin laitetaan menestyviä pörssiyrityksistä.

– Valtiolla on edelleen huomattavia omistuksia myös sellaisissa yhtiöissä, joissa ei varsinaisesti ole mitään omistajapoliittista tavoitetta. Näille löytyisi helposti ostajia maailmalta.

Julkisuudessa on veikattu myytäväksi muun muassa Telia-Soneraa ja Sampoa. Valtio myi omistustaan Sammossa viimeksi helmikuun lopussa. Edelleen yhtiössä on kiinni yli kaksi miljardia euroa. Omistus Telia-Sonerassa on samaa kokoluokkaa.

Valtion omistajaohjausyksikön päällikkö Eero Heliövaara on myös esittänyt julkisuudessa, että valtio voisi luopua Finnairin enemmistöomistuksesta. Myös Heliövaaran esimies, omistajaohjausministeri Pekka Haavisto (vihr.) on taipumassa samalle kannalle.

Finanssineuvos Petri Vihervuori omistajaohjausyksiköstä korostaa, että mitään konkreettisia päätöksiä ei vielä ole tehty. Keskustelua käydään kuitenkin kaiken aikaa.

– Pohdinta, mitä tässä käydään, on ihan sellaista luonnollista keskustelua, mitä jokainen vastuullinen omistaja pohtii oman salkkunsa osalta.

Myyntiin on tarkoitus laittaa myös lisää Senaatti-kiinteistöjen ja Metsähallituksen kiinteistöjä. Niiden kauppa käy kuitenkin hitaammin, ja mahdolliset tulot ovat pieniä puroja verrattuna yhtiöistä saataviin summiin.

Esimerkiksi Senaatti-kiinteistöjen koko omaisuuden arvo on noin 4,5 miljardia euroa. Valtion yhtiöomistusten arvo on tämän rinnalla moninkertainen: noin 30 miljardia.

Toisaalta valtio saa yhtiöistä myös mittavia osinkotuloja. Yksin tämän vuoden osinkotuloiksi arvioidaan 1,5 miljardia euroa. Kannattaisiko hyvät yhtiöt sittenkin pitää valtion salkussa ja katsella myytävää muualta?

– Todennäköisempänä pidän, että nyt lähdetään myymään näitä kruununjalokiviä. Se on tietysti ikävää sillä tavalla, että niistä on saatu varsin hyvää osinkotuottoa, joka on monelta osin ylittänyt jopa valtionvelasta maksettavan koron, Danske Bankin Pasi Kuoppamäki sanoo.

OP-Pohjolan pääekonomisti Reijo Heiskanen on kuitenkin sitä mieltä, ettei menetettyjen osinkotulojen perään kannata itkeä.

– Velalla sijoittaminen ikään kuin riskimielessä, se ei ehkä ole se valtion perustehtävä.

– Mielestäni tähän tilanteeseen sopii aivan hyvin, että myydään jonkin verran omaisuutta, käytetään rahaa investointeihin ja autetaan sitä, että velkaantuminen taittuu. Muussa tilanteessa voi sitten olla ihan järkevää olla myymättä, Heiskanen toteaa.