HS: Sadan miljoonan ohjuskauppa USA:n kanssa peruuntui – hinta liian kova

Puolustusministeriö toivoo löytävänsä nykyaikaisemman ja edullisemman ratkaisun.

Kotimaa

Suomi peruu sadan miljoonan euron arvoisen ohjuskaupan Yhdysvaltojen kanssa, kertoo Helsingin Sanomat. Kaupan kohteena olisivat olleet taktiset Atacms-ohjukset. Puolustusvoimat pitää kuitenkin ohjusten hintaa liian kovana.

– Hanke pannaan jäihin budjettisyistä, korkean kappalehinnan vuoksi. Se on hyvin kallis ja jo vanhahko järjestelmä, kertoo kaupallinen neuvos Arto Koski puolustusministeriön materiaaliyksiköstä lehdelle.

Koski huomauttaa, että Suomi havittelee edelleen pitkän kantaman asejärjestelmää, mutta tavoitteena on nykyaikaisempi ja edullisempi ratkaisu.

Helsingin Sanomien mukaan Puolustusvoimat on katsonut Atacms-ohjuksen olevan Suomen puolustuskyvyn näkökulmasta yksi tärkeimmistä aseista.

Lehden mukaan Puolustusvoimat ehti tehdä MLRS-raketinheittimien ammunnanhallintajärjestelmään päivityksen 40 miljoonalla eurolla Atacms-ohjuksia varten. Puolustusministeriö painotti kuitenkin tiedotteessaan myöhemmin, että päivitystä ei tehty vain Atacms-ohjusten hankintaa ajatellen, vaan päivitys on edellytys uusien GMLRS-rakettien sekä tykistöohjusten ampumiseksi ja uusiminen on välttämätöntä järjestelmän elinjakson pidentämiseksi vuoteen 2050 saakka.

Suomi sai luvan ostoon Yhdysvaltain kongressilta vuonna 2012.

Juttua täsmennetty 29.3.2014 kello 18: Puolustusministeriö tarkensi Helsingin Sanomien uutista 29.3.2014. Sen mukaan järjestelmäpäivitystä ei tehty vain Atacms-ohjuksien hankintaa ajatellen, vaan uusien GMLRS-rakettien ja ohjusten ampumiseksi.

Juttua tarkennettu 30.3.2014 kello 6.15: Kyseessä on puolustusministeriön tiedote.