Sipilä moittii lapsilisien leikkaamista ja myisi valtion omaisuutta miljardeilla

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä olisi valmis luopumaan 6–10 vuoden kuluessa valtion omistajayhtiön Solidiumin osakepotista. Hänen mukaansa sieltä löytyisi noin kymmenen miljardia euroa.

politiikka
Juha Sipilä Ylen Ykkösaamussa 29. maaliskuuta.
Juha Sipilä Ylen Ykkösaamussa 29. maaliskuuta.Yle Uutiset

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä moittii hallituksen päätöstä lapsilisien leikkaamisesta.

– Sen sijaan, että lapsilisiä olisi leikattu, olisimme jättäneet oppivelvollisuusiän nostamisen tekemättä. Tämä on julkisen talouden kannalta, kun otetaan kuntatalous mukaan, aikalailla täsmälleen samansuuruinen erä, hän sanoi Ylen Ykkösaamussa lauantaina.

Oppivelvollisuusiän nostamisesta ja siitä koituvista kustannuksista on väännetty kättä viime syksystä lähtien, jolloin hallitus päätti asiasta. Hallituksen kehysriihipäätöksen mukaan oppivelvollisuusiän nostaminen maksaa 15 miljoonaa euroa, Kuntaliiton arvion mukaan paljon enemmän.

– Meidän pitää nostaa valtionosuuksia, että kunnat selviävät siitä, samoin kuin kotihoidontuen päätös lisää kuntien menoja suurin piirtein saman verran kuin lapsilisäleikkaus, Sipilä sanoi.

Sipilä kertoo katsoneensa kriittisesti myös yritystukien toimivuutta.

– Osa niistä on tehottomia. Parin sadan miljoonan edestä sieltä löytyy, kun lähdetään yhdessä etsimään.

Sipilä luopuisi Solidiumin koko potista

Sipilä olisi valmis luopumaan 6–10 vuoden kuluessa valtion omistajayhtiön Solidiumin osakepotista. Rahoilla hän suurentaisi valtion kasvupakettia.

– 6–10 vuoden ajanjaksolla olisin valmis luopumaan koko Solidiumin salkusta. TeliaSonerasta, Storasta, Outokummusta, Outotecista. Ei siellä ole yhtiötä, johon ei voi koskea, Sipilä totesi.

Hänen mukaansa sieltä löytyisi noin kymmenen miljardia euroa.

Strategiisiin omistuksiin Sipilä ei koskisi. Näitä ovat muun muassa Fortum, Neste Oil ja Finnair.