1. yle.fi
  2. Uutiset

Myanmar pyrkii häivyttämään rohingya-vähemmistön väestönlaskennasta

Toista tuhatta vuotta nykyisen Myanmarin alueella asuneet rohingyat ovat YK:n mukaan yksi maailman vainotuimmista vähemmistökansoista. Myanmarin mielestä he ovat edelleen vain laittomia ulkomaisia siirtolaisia.

Ulkomaat
poika banderollin edessä
Sadat mielenosoittajat Lahoressa, Pakistanissa vaativat Myanmarin hallitusta lopettamaan väkivallan Rohingya-muslimeja kohraan 2013.Rahat Dar / Epa

Myanmarin viranomaiset ovat kieltäneet ihmisiä rekisteröitymästä rohingya-vähemmistön jäseniksi väestönlaskennassa, joka on maan ensimmäinen yli kolmeen vuosikymmeneen.

Hallituksen edustajan mukaan rohingyat rekisteröidään bengalilaisina. Se korostaa Myanmarin kantaa, jonka mukaan useimmat rohingyat ovat laittomia siirtolaisia naapurimaasta Bangladeshista.

Rohingyajen mukaan viranomaiset ovat myös uhanneet rangaista ankarasti ihmisiä, jotka yrittävät väestönlaskennassa väittää, että rohingyat ovat oma kansallisuutensa.

Kansallisuuskysymyksen erityisesti kuohuttamassa Rakhinen osavaltiossa Länsi-Myanmarissa buddhalaiset ovat uhanneet boikotoida väestönlaskentaa, jonka he pelkäävät johtavat siihen, että islamilaiset rohingyat tunnustetaan täysivaltaisiksi kansalaisiksi.

Ulkomaiset avustustyöntekijät joutuivat tällä viikolla pakenemaan Rakhinen pääkaupungissa Sittwessa buddhalaisjoukkoa, joka hyökkäsi heidän toimi- ja varastotiloihinsa. Poliisi ampui varoituslaukauksia hajottaakseen joukon. Harhaluoti surmasi 11-vuotiaan tytön.

Kansallismieliset buddhalaiset ovat enenevästi syyttäneet ulkomaisia avustustyöntekijöitä muslimien suosimisesta. Tilanteen kiristymisen vuoksi YK on päättänyt vetää alueelta 50 työntekijäänsä ja useat kansainväliset järjestöt ovat keskeyttäneet työnsä toistaiseksi.

HRW kehottaa lykkäämään laskentaa

Myanmarin väestö laskettiin viimeksi vuonna 1983. Uuden laskennan on määrä alkaa sunnuntaina ja kestää vajaat kaksi viikkoa. YK:n tukemalla laskennalla yritetään saada ajantasaista tietoa maasta, joka on vapautumassa sotilasvallan vuosista.

Laskennassa esitetään 41 kysymystä, jotka koskevat muun muassa työ- ja asuntotilannetta, puhtaan veden saatavuutta, lukutaitoa ja ulkomaille muuttaneita perheenjäseniä. Arvostelijoiden mielestä kipeimmät eli kansallisuutta ja uskontoa koskevat kysymykset olisi pitänyt lykätä myöhemmäksi tai ne tulisi selvittää jollakin toisella tavoin.

Myös ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan väestölaskentaa pitäisi nykyisissä oloissa lykätä. Tämänviikkoiset väkivaltaisuudet osoittavat, että tilanne on aivan liian räjähdysherkkä, HRW sanoo.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi