1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Klytškon päätös sinetöinee Tymošenkon tappion

Klytško päätti tavoitella presidentinviran sijasta Kiovan kaupunginjohtajan virkaa. Politiikantuntijat ennakoivat sekä Klytškolle että hänen tukemalleen presidenttiehdokkaalle Porošenkolle varmaa voittoa.

Ulkomaat
Vitali Klitsko.
EPA/SERGEY DOLZHENKO

Ukrainan presidenttikisassa ennakkoon vahvaksi ehdokkaaksi ennakoidun Vitali Klytškon ilmoitus, ettei hän asetu ehdolle toukokuun vaaleissa, sinetöinee liikemies Petro Porošenkon voiton, arvioivat politiikantuntijat.

Klytško on päättänyt tavoitella presidentinviran sijasta Kiovan kaupunginjohtajan virkaa vaaleissa, jotka järjestetään yhtä aikaa presidentinvaalien kanssa.

– Ainoa tapa, jolla voitamme, on valita yksi ainoa ehdokas demokraattisten voimien joukosta. Hänen tulee olla ihminen, jota kansa jo kannattaa eniten, Klytško perusteli presidentinvaalipäätöstään.

Tymošenko ja Porošenko ovat olleet vastakkain ennenkin

"Tohtori rautanyrkkinä" tunnettu Klytško on pitkäaikainen poliitikko. Kiovan protestiliikkeessä hän oli näkyvä johtohahmo. Lempinimi on peräisin siitä, että Klytško on toisaalta koulutukseltaan terveystieteiden tohtori, toisaalta nyrkkeilyn raskaan sarjan ja potkunyrkkeilyn maailmanmestari.

Porošenko on suklaatehtaillaan vaurastunut miljardööri, joka omistaa myös muun muassa suositun tv-kanavan. Politiikasta hänellä on kokemusta useilta ministerinpesteiltä.

Ukrainan entisen pääministerin Julija Tymošenkon Isänmaa-puolue nimitti Tymošenkon lauantaina virallisesti presidenttiehdokkaakseen. Puheessaan Tymošenko sanoi, että presidenttinä hänen sydämenasiansa olisi sota korruptoituneita liikemiehiä vastaan.

Politiikantuntijoiden mukaan on kuitenkin hyvin epätodennäköistä, että näissä vaaleissa Tymošenko päihittäisi Porošenkon, joka kymmenisen vuotta sitten hävisi hänelle pääministerikisassa.

Lähteet: Reuters, AP, Itar-Tass

Lue seuraavaksi