Slovakian pääministeri hävisi presidentinvaalit

Sosialidemokraatti Robert Fico on myöntänyt häviönsä keskustalinjaa edustavalle vastaehdokkaalleen, liikemies ja hyväntekijä Andrej Kiskalle.

Ulkomaat
Robert Fico Velke Dvoranyn kylässä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa 29. maaliskuuta.
Robert Fico Velke Dvoranyn kylässä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa 29. maaliskuuta.filip Singer / EPA

Slovakian pääministeri Robert Fico on myöntänyt julkisesti hävinneensä lauantaina järjestetyn presidentinvaalien toisen kierroksen vastaehdokkaalleen Andrej Kiskalle. Lauantaina annetuista äänistä oli varhain sunnuntaina laskettu noin 99 prosenttia, ja Andrej Kiska olisi näiden äänien perusteella voittamassa vaalit selkeällä 59,4 prosentin osuudella.

Ficon äänisaaliiksi näyttäisi jäävän noin 40,6 prosenttia.

Andrej Kiska on Slovakian poliittisella kentällä uusi kasvo. Menestynyt liikemies ja suosittu hyväntekijä Kiska onnistui vakuuttamaan äänestäjiä väitetyllä riippumattomuudellaan maan korruptoituneina pidetystä poliittisesta oikeistosta.

Kiska oli myös saanut taaksensa presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella pudonneiden ehdokkaiden tuen. Kiskan tukijat saivat ensimmäisellä kierroksella yhteensä 34 prosenttia äänistä. Kiska itse sai äänistä ensimmäisellä kierroksella 24 prosenttia ja pääministeri Fico 28.

Fico säilyttää paikkansa maan pääministerinä. Pääministerin sosialidemokraattipuolue hallitsee myös maan parlamenttia.

Lähteet: Reuters, AFP