Ebola-paniikki leviää: Senegal sulki rajansa

Viranomaiset pelkäsivät, että ebola alkaisi levitä suosituilla viikkomarkkinoilla, jotka keräävät Etelä-Senegaliin Guinean-vastaiselle rajalle tuhansia ihmisiä useista maista. Ebola on levinnyt Guinean pääkaupungissa loppuviikosta saakka.

Ulkomaat
Ebola-virus.
Ebolavirus.Cynthia Goldsmith / Centers for Disease Control and Preventionb / EPA

Länsi-Afrikassa Senegal on sulkenut Guinean-vastaiset rajansa Guineassa leviävän ebolaviruksen vuoksi. Senegalin sisäministeriön mukaan raja-asemat pysyvät kiinni "kunnes toisin ilmoitetaan". Guineassa on todettu jo yli sata ebolatautitapausta. Sairastuneista 70 on kuollut.

Viranomaiset pelkäsivät, että ebola alkaisi levitä suosituilla viikkomarkkinoilla, jotka keräävät Etelä-Senegaliin tuhansia ihmisiä useista maista.

Ebola levisi aluksi Guinean eteläosissa maaseudulla, mutta keskiviikosta saakka tautia on todettu myös pääkaupungissa Conakryssä. Guinean terveysministeriön mukaan perjantai-iltaan mennessä kahdeksan ihmisen tiedettiin sairastuneen pääkaupungissa, heistä yksi on kuollut.

Avustusjärjestöt ovat lähettäneet Guineaan kymmeniä työntekijöitä taistelemaan verenvuotokuume-epidemian leviämisen estämiseksi. Euroopan unioni lupasi puoli miljoonaa euroa taudin vastaiseen taisteluun Guineassa. Länsi-Afrikan maiden talousjärjestö ECOWAS puolestaan ilmaisi vakavan huolensa epidemiasta, joka muodostaa "vakavan uhkan koko alueelle".

Monta tapaa tarttua

Ebolavirus aiheuttaa verenvuotokuumeen, jonka oireina ovat lihaskipu, heikkous, pahoinvointi ja ripuli sekä vakavissa tapauksissa sisäelinten pettäminen ja verenvuoto, jota ei pysty tyrehdyttämään. Ebolaan ei ole tunnettua hoitoa tai rokotetta. Guineassa leviävä ebolatyyppi on niin kutsuttua Zairen kantaa, jonka kuolleisuusprosentti on pahimmillaan 90.

Guinean terveysministeriön mukaan on epäselvää, kuinka ebola on levinnyt Guineaan. Viranomaiset tekevät vielä tutkimuksia, joilla alkuperää pyritään selvittämään.

Ebola tarttuu villieläimistä ihmisiin. Se voi tarttua myös ihmisestä ihmiseen suorassa kosketuksessa sairastuneen vereen, hikeen tai muihin ruumiineritteisiin, seksiyhteydessä tai tautiin kuolleen ruumiin suojaamattomassa käsittelyssä. Lääkärit ilman rajoja -järjestön mukaan ebola on levinnyt Guineassa hautajaisissa, joihin ihmiset ovat matkanneet muualta maasta ja joissa on koskelteltu ruumista.

Guinea on kieltänyt myös paikallisena herkkuna pidetyn lepakkokeiton syönnin, sillä hedelmälepakoiden uskotaan olevan viruksen kantajia.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan Liberiassa on kahdeksan epäiltyä ebolatapausta, joista kuusi on kuollut, ja Sierra Leonessa on kuusi tartuntaepäilyä, joista viisi on kuollut.

Lähteet: AFP