Finnwatch: Käsinetehtaalla Thaimaassa karuja työoloja

Kansalaisjärjestön mukaan tutkimuskäsineitä on käytössä myös suomalaissairaaloissa.

Ulkomaat
Sairaanhoitaja laittaa kumihanskaa käteensä Meilahden sairaalassa.
Matti Björkman / Lehtikuva

Suomalaistenkin sairaaloiden käyttämiä tutkimuskäsineitä tuotetaan huonoissa oloissa Thaimaassa, syyttää kansalaisjärjestö Finnwatch raportissaan.

Siam Sempermed -niminen tehdas sijaitsee Etelä-Thaimaan Songkhlassa, ja sen omistavat itävaltalainen Semperit ja thaimaalainen Sri Trang Group.

– Työntekijät kertoivat pakkaavansa käsineitä laatikoihin jopa 13 tuntia päivässä ilman lain vaatimia taukoja. Ylityöt ovat pakollisia, ja ennen tulostavoitteiden täyttymistä ei saa lähteä kotiin, kertoo Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala tiedotteessa.

Työntekijöiden mukaan he eivät myöskään esimerkiksi saa pitää vuosilomia.

Finnwatchin raporttia varten haastateltiin 18:aa pakkausosastojen siirtotyöntekijää. Semperit on kiistänyt ongelmat. Sen mukaan haastattelujen tiedot perustuvat laajalti spekulointiin ja kuulopuheisiin.

Finnwatchin mukaan Semperitin käsineitä kaupataan eri puolilla maailmaa. Kansalaisjärjestön mukaan niitä ostetaan ainakin Etelä-Karjalan, Varsinais-Suomen, Länsi-Pohjan, Satakunnan ja Lapin sairaanhoitopiireihin sekä Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymään.