Semperitin käsineiden markkinoija: Finnwatchin väitteet otetaan vakavasti

Itävaltalaisen Semperitin ja thaimaalaisen Sri Trang Groupin omistaman tehtaan työntekijät ovat raportoineet kansalaisjärjestö Finnwatchin selvityksessä huonoista työoloista. Thaimaassa sijaitsevan tehtaan valmistamia käsineitä markkinoi ja maahantuo Suomessa OneMed-yhtiö. Sen toimitusjohtaja vakuuttaa, että väitteet selvitetään.

Ulkomaat
Sairaanhoitaja laittaa kumihanskaa käteensä Meilahden sairaalassa.
Matti Björkman / Lehtikuva

Suomessa Semperitin tutkimuskäsineitä markkinoivan ja maahantuovan OneMed-yhtiön toimitusjohtajan Markus Henrikssonin mukaan Finnwatchin raportin väitteet otetaan vakavasti.

– Suhtaudumme niihin suurella vakavuudella. Missään tapauksessa emme hyväksy, että meidän päämiehellämme olisi tällaisia työolosuhteita tehtaalla, hän sanoo.

Kansalaisjärjestö Finnwatchin raportissa syytetään Thaimaassa sijaitsevaa tutkimuskäsineitä valmistavaa Siam Sempermed -tehdasta huonoista oloista. Finnwatch kertoo, että Semperitin käsineitä käytetään myös suomalaisissa sairaaloissa. Tehdas kuuluu itävaltalaiselle Semperit-yhtiölle ja thaimaalaiselle Sri Trang Groupille.

Henrikssonin mukaan kyseisiä tutkimuskäsineitä menee OneMedin kautta kohtuullisen laajasti isoihin sairaanhoitopiireihin Suomessa.

"Teemme oman auditoinnin"

Henriksson huomauttaa, että vastakkain on nyt kaksi erilaista kantaa: toinen on Finnwatchin raportti ja toinen Semperitin vastine – Finnwatchin mukaan Semperit on kiistänyt ongelmat tehtaallaan.

– Me emme tyydy tähän, vaan teemme oman auditoinnin, hän sanoo.

OneMedilla on Aasiassa konttori ja kaksi sertifioitua auditoijaa. Auditointi tehdään ennen kesää.

Henriksson sanoo, että raportti on jo otettu puheeksi Semperit-yhtiön kanssa. Mikäli raportissa kerrotut asiat pitävät paikkansa ja puutteita ilmenee, vaatii yhtiö Semperitin johtoa korjaamaan tilanteen ja muuttamaan työolot noudattamaan paikallisia lakeja sekä kansainvälisiä normeja.

– Me olemme sitoneet nämä vaatimukset jälleensopimukseen, ja Semperitin tulee tätä noudattaa. Olemme sen verran iso asiakas Semperitille, että uskoisin, että siinä meidän sanamme painaa.