Taiwanilaiset vastustavat yhä tiukemmin investointisopimusta Kiinan kanssa

Protestoijien mielestä presidentti ajattelee liikaa lyhyen tähtäyksen taloudellisia etuja ja liian vähän sitä, millainen uhka Kiina Taiwanille on.

Ulkomaat
mielenosoittajajoukko banderollien kanssa
David Chang / Epa

Kymmenet tuhannet ihmiset ovat osallistuneet Taiwanin pääkaupungissa Taipeissa järjestettyyn mielenosoitukseen, jolla pyrittiin painostamaan presidentti Ma Ying-jeouta perumaan investointisopimus Kiinan kanssa.

Protestoijille ei riitä Man neuvottelutarjous Taiwanin ja Kiinan sopimuksesta, jonka tavoitteena on avata liikeyrityksiä vastapuolen investoinneille.

Protestoijien mukaan sopimuksessa ajatellaan liian paljon lyhyen tähtäyksen taloudellisia etuja ja liian vähän pitkän tähtäyksen poliittisia uhkia. Sopimus tekee Taiwanista liian alttiin Kiinan poliittiselle painostukselle, he sanovat.

Poliisin arvion mukaan sunnuntain mielenosoitukseen presidentinlinnan lähistölle tuli 87 000 ihmistä. Heitä valvomaan oli lähetetty 3 500 poliisia.

Mielenosoitus on jatkoa poikkeuksellisen rajulle poliittiselle liikehdinnälle, joka johti toissa viikolla jopa parlamentin valtaamiseen. Rakennuksessa on edelleen pari sataa opiskelijaa.

Viime viikolla poliisi käytti patukoita ja vesitykkejä mielenosoituksen hajottamiseen, kun osa protestoijista oli yrittänyt päästä sisään hallituksen rakennukseen. Yli sata ihmistä loukkaantui.

Presidentin suosio on pohjalukemissa

Ma on pyrkinyt lähentämään Taiwanin suhteita Kiinaan aina valinnastaan eli vuodesta 2008 asti. Hän sanoi lauantaina suostuvansa vaatimuksiin, joiden mukaan kaikkia Kiinan kanssa solmittuja sopimuksia varten säädetään erityinen valvontalaki.

Protestoijien päävaatimukseen viime kesänä solmitun investointisopimuksen kumoamisesta hän ei kuitenkaan suostunut. Se olisi hänen mukaansa liian vahingollista Taiwanille.

Ma valittiin uudelleen virkaansa runsaat kaksi vuotta sittn. Nyt enää kymmenen prosenttia taiwanilaisista arvioi hänet hyväksi presidentiksi, kertoo mielipidekysely.

Taiwan irtosi Kiinasta sisällissodan päätteeksi 65 vuotta sitten. Kiina ei edelleenkään pidä Taiwania itsenäisenä valtiona vaan omana maakuntanaan.

Lähteet: AFP, AP