Sveitsi antoi oleskeluluvan Putinin vapauttamalle Hodorkovskille

Sveitsin viranomaiset perustelivat päätöstä yleisellä edulla. Sillä tarkoitettaneen huomattavia verotuloja, joita Hodorkovski alkaa maksaa uudelle kotikantonilleen.

Ulkomaat
Mihail Hodorkovski.
Mihail Hodorkovski.Michael Kappeler / EPA

Venäläinen liikemies, presidentti Vladimir Putinin ankara arvostelija Mihail Hodorkovski on saanut oleskeluluvan Sveitsistä, jonne hän päätti asettua vapauduttuaan yli kymmenvuotisesta vankeudesta Venäjällä.

Sveitsin maahanmuuttoviranomaisten edustaja kertoi sunnuntaina, että Hodorkovskin kolme viikkoa sitten esittämä anomus pysyvästä oleskeluluvasta on hyväksytty.

Päätös on yleisen edun mukainen, virkamies sanoi. Sillä hän ilmeisesti viittasi huomattaviin verotuloihin, jotka Hodorkovskilta on saatavissa, vaikka hän ei aiokaan ryhtyä työskentelemään Sveitsissä.

Hodorkovskin uusi kotipaikka on Sankt Gallenin kantoni, jonne hänen perheensä muutti Venäjältä jo silloin, kun hän itse oli vankeudessa.

Hodorkovski oli vuosituhannen vaihteessa Venäjän rikkain mies, ja hänellä oli myös poliittista vaikutusvaltaa. Hän vastusti avoimesti Putinin poliittista nousua, joka vei tämän presidentiksi. Hodorkovskin pidätystä vuonna 2003 ja vankilatuomiota petoksista ja kavalluksista on laajalti pidetty Putin yrityksenä vaientaa vastustajansa.

Vankilasta päästyään Hodorkovski matkusti ensin Saksaan ja sitten Sveitsiin. Hän on sanonut palaavansa Venäjälle vasta, kun vanhoista syytteistä häntä vastaan luovutaan.

Lähteet: AFP