Omistajaohjausministeri Haavisto: Valtion osakepotin myyminen ei ole viisasta

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä myisi valtion omaisuutta miljardeilla euroilla.

politiikka
Pekka Haavisto.
Pekka Haavisto.Yle

Omistajaohjausministeri Pekka Haavisto (vihr.) muistuttaa, että valtion osakesalkku on tuottanut viime vuosina hyvin. Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ihmetteli lauantaina, miksi hallitus leikkaa lapsilisiä eikä myy osakkeitaan.

Haaviston mukaan Suomi ei ole Ruotsi, jossa on suuria pääomia ja suuria sijoittajia. Lopulta päätös siitä, pitääkö valtion omistaa pörssiyhtiöden osakkeita on kuitenkin ideologinen.

–Valtio voi omistuksillaan yrittää pitää myös työpaikat Suomessa. Joidenkin yritysten kohdalla pidän myymistä epäviisaana. Valtion omistajayhtiö Solidiumin salkussa on myös puhdasta pääomasijoitusvarallisuutta, jota voi aika ajoin myydä. Ei kuitenkaan enempää kuin nyt on päätetty, sanoo omistajaoikeusministeri Pekka Haavisto.

Hallitus päätti kehysriihessä, että valtio myy omaisuuttaan 1,9 miljardilla. Haavisto perustelee valtion omistajayhtiö Solidiumin osakepottia myös tuotoilla. Valtio on saanut osakepotistaan viime vuosina 800 miljoonan euron tuotot. Lypsävää lehmää ei kannata lopettaa.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä on laskenut, että valtion omaisuuden myynnillä, Suomi voisi tienata 6-10 vuoden aikana yhteensä kymmenen miljardia. Sipilä luopusi koko Solidiumin salkusta.

Valtion omistajayhtiö Solidiumilla on osakkeita esimerkiksi Kemirassa, Metsossa, Stora Ensossa ja Outokummussa.

Yksi asia kuitenkin yhdistää oppositiojohtaja Sipilää ja omistajaohjausministeri Haavistoa: kumpikaan ei koskisi valtion strategisiin omistuksiin. Sipilän mielestä niitä ovat Fortum, Neste Oil ja Finnair.