Ilmastoraportti: Köyhyys, sairaudet ja väkivalta lisääntyvät

Maailman ilmastotutkijoiden mukaan huimasti kohoavat hiilidioksidipäästöt lisäävät konfliktien, nälän ja tulvien määrää kuluvan vuosisadan aikana.

luonto
VOimalan useista isoista piipuista tupruaa sankkaa savua.
Belchatowin hiilivoimala Puolassa on yksi maailman suurimpia fossilista polttoainetta käyttäviä voimalaitoksia.Petteri Juuti / Yle

Hallitusten välinen ilmastonmuutospaneeli IPCC on julkaissut raportin, joka tarkastelee ilmastonmuutoksen vaikutuksia eri puolilla maailmaa. Japanissa julkistetun raportin mukaan ilmaston lämpeneminen aiheuttaa ihmiskunnalle aivan uudenlaisia riskejä.

Raportin mukaan 2000-luvun katastrofit osoittavat, kuinka haavoittuvainen ihmiskunta on äärimmäisten sääilmiöiden edessä. Esimerkkeinä katastrofeista raportti mainitsee Euroopan helleaallot, Yhdysvaltain metsäpalot, Australian kuivuuden, sekä Mosambikin, Thaimaan ja Pakistanin tuhoisat tulvat. Raportin tekijöiden mukaan uhat lisääntyvät, kun ilmasto lämpenee entisestään.

Raportissa sanotaan ilmaston lämpenemisen lisäävän köyhyyttä, sairauksia, väkivaltaa ja pakolaisten määrää. Tulvat ja kuivuuskaudet lisääntyvät, mikä aiheuttaa viljasadon pienenemistä. Samalla kun vehnän, riisin ja maissin sadot pienenevät, maailman väestö kasvaa.

Noin sadan tutkijan ja usean hallituksen edustajan tekemä raportti on jatkoa viime syksyn IPCC-raportille, joka tarkasteli ilmastonmuutoksen tieteellistä pohjaa.

Lähteet: AP, AFP

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus