1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tiskirätti kaipaa kylmää kyytiä

Tiskirätti on suomalaisille tuttu siivousväline, mutta sen huolto usein unohtuu. Rätin paikka ei ole märkänä myttynä tiskialtaan pohjalla.

Kotimaan uutiset
Tiskirätti.
Heli Kaski / Yle

Rätti on tuttu juttu suomalaisissa keittiöissä.

- Sanasta tiskirätti tulee ensimmäisenä mieleen siivoaminen, pölyjen ja pöydän pyyhkiminen. Sitä tulee vaihdettua viimeistään, kun tuntuu että hyi tuohon en enää koske, kuvailee jyväskyläläinen Ida Meriläinen.

Rätti pitäisi käytön jälkeen aina huuhdella ja viimeisenä vielä kylmällä vedellä.

Marttojen erikoisneuvoja Hanni Kuronen

Keski-Suomen Marttojen erikoisneuvoja Hanni Kuronen toteaa, että kaupan on kaikenkirjavia puhdistus- ja keittiöliinoja.

Yksi suosituimmista on edelleen neliönmuotoinen paksuhko sieniliina, joka on valmistettu selluloosasta ja puuvillasta. Osa räteistä on kompostoituvia.

- Tämä perinteinen on ihan toimiva. Se on hiukan paksumpi ja jotta se pysyy hygienisenä eikä rupea haisemaan, niin se on muistettava huuhdella hyvin ja vääntää kuivaksi. Se saattaa käytössä hieman kovettua, mutta kuivana se imee hyvin ja on vaikkapa tiskipöydän kuivaamiseen hyvä tuote, kuvailee Kuronen.

Mikrobeille välillä kylmä kylpy

Kuronen muistuttaa, että rätti alkaa helposti haista epämiellyttävälle, varsinkin jos sitä säilyttää märkänä myttynä tiskialtaan reunalla tai pohjalla.

- Ettei tulisi sitä haisevaa tiskirättiä, niin rätti pitäisi käytön jälkeen aina huuhdella ja viimeisenä vielä kylmällä vedellä, koska mikrobit eivät pidä niin paljon kylmästä kuin lämpimästä. Ja sitten vääntää niin kuivaksi kun saa ja ripustaa ilmavasti, eikä jättää sitä märäksi mytyksi.

Eihän rätti yleensä sairauksia aiheuta eli ei sen kanssa tarvitse sikäli vauhkoilla.

Kuronen ei halua nimetä mitään tiettyä rättimallia ylivoimaisesti parhaaksi, vaan toteaa, että rättimakuja on joka lähtöön. Ohuempien, huokoisten rättien imuteho ei ole yhtä hyvä kuin paksumpien, mutta ne kuivuvat nopeammin.

- Ohuemmat rätit ovat yleensä isompia, mutta imukyky ei ole yhtä hyvä kuin paksummissa. Hyvä puoli on, että ne kuivuvat nopeasti, eivätkä ala niin herkästi haista.

Rätin vaihtoväli riippuu paljolti siitä, kuinka hyvin riepua huoltaa. Monet rättimateriaalit kestävät 60 asteisen konepesun.

- Osa pesee tiskirätin astianpesukoneessakin. Jotkut rätit kestää kuumaa vettä. Itsekin olen joskus tehnyt sellaisen tempun, että olen laittanut kattilaan vettä ja pudottanut rätin pesuaineen kera sinne ja kiehauttanut. Rätti on hyvin raikas käsittelyn jälkeen, kertoo Kuronen.

Haiseva rätti ei houkuta siivoushommiin

Huonosti hoidettu rätti on todellinen pöpöpesä.

- Haju sen suoraan kertoo. Eihän rätti yleensä sairauksia aiheuta eli sen kanssa ei tarvitse sikäli vauhkoilla, mutta kun se alkaa haista, niin siihen tarttumiskynnys kasvaa ja siitä seuraa, ettei tule paikkoja pidettyä puhtaana, kun on epämiellyttävää käyttää haisevaa ja likaista rättiä eli kyllä siitä kannattaa pitää huolta.

Kevätsiivoukseen pelkkä tiskirätti ei Kurosen mukaan riitä. Imurin ja mopin lisäksi muun muassa mikrokuituliinalle on nyt käyttöä.

- Siivoukseen sopii mikrokuituliina. Sen rakenne on sellainen, että nihkeänä se irrottaa jo ilman pesuainetta likaa ja kuivana sitoo pölyn itseensä.

Siisti koti - parempi mieli

Kuroselle on tuttua, että ihmisten siisteyskäsitykset eroavat hyvinkin paljon toisistaan.

- Kun ollaan omassa kotona, niin kukin toimii tyylillään. Esimerkiksi haisevasta tiskirätistä ei voi suoraan vetää johtopäätöksiä, että talossa asuu sottapytty.

Siisti koti tuottaa kuitenkin lähes poikkeuksetta hyvää mieltä.

- Vaikka siivous ei ole läheskään kaikille mieleinen juttu, niin kyllä moni sanoo, että koskaan ei harmita siivouksen jälkeen, vaikka olisi hommaan ryhtynyt kuinka äkäisenä. Siivoaminen on edullinen ja helppo tapa saada hyvä mieli, vinkkaa Kuronen.

19-vuotias Ida Meriläinen on samaa mieltä. Hän kertoo oppineensa siivoustaitoja äidiltään.

- Äiti on sanonut, että ei saa olla hätäinen. Pitää huolellisesti ajan kanssa siivota eli tehdä kerralla kunnolla, niin ei tarvitse heti ottaa uusiksi. Sitä siivoaa paitsi itseään myös muita varten. Siivouksen jälkeen on sellainen olo, että jes! Mä tein sen, tiivistää Meriläinen.

Lue seuraavaksi