Käärinliinan kopio vierailee Jyväskylässä - alkuperäisen aitous edelleen arvoitus

Jyväskylän keskusseurakuntatalolla alkaa näyttely, jossa on esillä Torinon kuuluisan käärinliinan kopio.

kulttuuri
Juha Hiltunen esittelee Torinon käärinliinan kopiota Jyväskylässä.
Matti Myller / Yle

Näyttely avautuu sunnuntaina 6. huhtikuuta ja päättyy 10. toukokuuta. Aiheen ympärillä järjestetään myös seminaari 5. huhtikuuta.

Käärinliinan aito kopio on nyt ensimmäistä kertaa esillä Jyväskylässä. Kopio vierailee Suomessa vain kerran vuodessa, kiinnostus sitä kohtaan on lisääntynyt vuosi vuodelta.

- Nykytekniikalla pystytään valmistamaan tarkkoja jäljennöksiä. Sitä aitoakaan käärinliinaa ei paljoa esitellä Torinossa, ensi vuonna se tulee esille pitkästä aikaa. Hyvä, että saadaan tarkat jäljennökset näytteille. Se on kuin katsoisi sitä aitoa, kertoo sindonologi Juha Hiltunen.

Torinon käärinliina on pellavakangas, joka on 4,5 metriä pitkä ja toista metriä leveä. Liinassa näkyvällä hahmolla on tyypilliset Jeesuksen kärsimyksen piirteet, kuten ruoskanjälkiä, naulanjälkiä ja orjantappurakruunun jälkiä.

Mahdollisesta aitoudesta paljon todisteita

Moni skeptikko epäilee käärinliinan alkuperää. Yhä usempi on kuitenkin valmis myöntämään, että käärinliina on todellakin verhonnut Jeesusta.

- Kasvava tutkimusaineisto puhuu sen puolesta. Liinasta on esimerkiksi löydetty siitepölyä, joka yhdistyy Palestiinaan. Lisäksi kankaan kudontatekniikka yhdistyy ajanlaskumme alun vastaaviin tekstiileihin. Siitä on myös löydetty harvinaista kivipölyä, joka yhdistyy Jerusalemin alueelle, Hiltunen listaa.

Vaikka todisteita aitouden puolesta on paljon, sisältyy käärinliinaan vielä paljon tuntematonta.

- Se on täysi mysteeri, miten kuva käärinliinaan on syntynyt, vaikka sitä on yritetty selvittää kaikella mahdollisella tekniikalla, Hiltunen miettii.