Thaimaan pääministeri vastasi laiminlyöntisyytöksiin

Syytökset liittyvät riisitilojen tukia koskeviin korruptioepäilyihin. Jos korruptionvastainen komitea päättää syytetoimista Yingluck Shinawatraa vastaan, häntä voi uhata erottaminen virasta.

Yingluck Shinawatra. Kuva: Narong Sangnak / EPA

Thaimaassa pääministeri Yingluck Shinawatran on ollut maanantaina korruptionvastaisen komitean edessä vastaamassa syytteisiin virkavelvollisuuksien laiminlyönnistä.

Syytteet koskevat riisitilojen tukia koskevia korruptioepäilyjä. Komitean mukaan Yingluck ei ole reagoinut varoituksiin, joiden mukaan riisitilojen tukipolitiikka ruokkii korruptiota ja aiheuttaa Thaimaalle taloudellisia menetyksiä.

Jos komissio päättää  viedä syytteet eteenpäin parlamentin ylähuoneeseen, pääministeri voidaan pidättää virasta. Jos hänet todetaan syylliseksi, häntä voidaan kieltää toimimasta politiikasta viiden vuoden ajan.

Yingluck oli komission kuultavana noin kymmenen minuuttia eikä kommentoinut asiaa toimittajille, uutistoimisto AFP sanoo. Komission jäsenen mukaan pääministeri antoi kirjallisen ja suullisen lausunnon, minkä lisäksi hän pyysi komissiota kuulemaan kymmentä todistajaa lisää ja antamaan lisää aikaa todisteiden esittämiseen.

Komissio aikoo keskustella pääministerin vaatimuksista tiistaina. Komission jäsen Prasart Pongsivapai kuvaa kuulemisen ilmapiiriä hyväksi.

Ylähuone voi päättää Yingluckin erottamisesta 60 prosentin enemmistöllä. Sunnuntaina Thaimaassa järjestettiin vaalit, jossa valittiin runsas puolet senaattoreista. Loput ylähuoneesta nimittävät eri instituutiot, joita hallituksen tukijat syyttävät opposition liittolaisiksi.

Pääministeri on aiemmin kiistänyt häntä vastaan esitetyt syytteet. Hän valitti viime viikolla Facebookissa sitä, ettei hänelle annettu riittävästi aikaa perehtyä todisteisiin. Hän oli pyytänyt 1,5 kuukauden lykkäystä, mutta ei saanut sitä. Hallituksen tukijat ovat arvostelleet korruption vastaista komissiota hallituksen vastaiseksi.

Komissio puolestaan vakuuttaa, että Yingluck on saanut oikeudenmukaisen kohtelun, ja kun epäilyjä häntä vastaan esitettiin, komission täytyy ne tutkia.

Punapaidat lupaavat puolustaa Yingluckia

Oikeusjuttu horjuttaa pääministerin asemaa samaan aikaan, kun Thaimaata repii opposition kuukausia jatkuneiden mielenosoitusten aiheuttama poliittinen kriisi.

Keltapaitoina tunnetut opposition mielenosoittajat vaativat Yingluckin eroa ja haluavat tilalle väliaikaishallituksen, jota ei valittaisi vaaleilla ja jonka tehtävänä olisi uudistaa vaalilakia. 

Oppositio syyttää Yingluckia veljensä Thaksin Shinawatran käsikassaraksi. Thaksin on entinen pääministeri, joka syrjäytettiin armeijan vallankaappauksessa vuonna 2006. Hänet on sittemmin tuomittu korruptiosta vankeuteen ja hän elää maanpaossa Dubaissa.

Hallitusta tukevat ns. punapaidat ovat puolestaan uhanneet vastustaa yrityksiä erottaa Yingluck tehtävistään. He sanovat, etteivät hyväksy toisenkin vaaleilla valitun johtajan syrjäyttämistä.

Yingluckin Pheu Thai -puolue on voittanut kaikki vaalit vuodesta 2001 lähtien, viimeksi vuonna 2011.

Thaksinin tukijoukkoja ovat etenkin pohjoisen maaseutu- ja työväestö, kun taas oppositiota tukevat keskiluokka ja kuningasmielinen eliitti.